Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Chilis, mézes répa köret

Különleges és egészséges köret, ha unjuk a rizst és a krumplit

2021. március 28. - Eddi konyhája

20210316_225818.jpeg

A sárgarépát általában húsleveshez, ragukhoz, esetleg salátákhoz fogyasztjuk, pedig önálló köretként is megállja a helyét.

A répának alapvetően édeskés íze van, főleg, ha megfőzzük, vagy megpároljuk, Gyökérzöldség lévén elég kemény, ezért remek köret lesz, ha tepsiben sütjük meg. Akkor jó, ha átsül, de egy picit még roppanós marad. 

Az édes és a csípős íz is remekül passzol a sült répához. Ha ezt az ízkombinációt ti is kedvelitek, akkor az alábbi receptemet szeretni fogjátok.

Hozzávalók:

-7-8 db közepes méretű sárgarépa

- pár ek. olívaolaj

-2 tk. chilikrém (vagy 1 tk. őrölt chilipehely ízlés szerint)

-  1 ek. akác- vagy virágméz

- 1 tk. őrölt gyömbér

- őrölt bors (ízlés szerint)

- kb. 1 tk. só (sótól és ízléstől függően)

Elkészítés:

A répákat zöldséghámozóval pucoljuk meg, vágjuk le a végeiket, és mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk fel róluk a vizet. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A répákat ne szeletekre, hanem kb. 1 cm-es darabokra vágjuk fel, és tegyük egy tálba. Minden alapanyagot tegyünk rá, és kézzel alaposan forgassuk össze, hogy a répa darabokat mindenhol bevonja a fűszeres, mézes olaj. Borítsuk a répákat a tepsire, és süssük őket kb. 40 percig, ez sütőtől is függ. Vigyázni kell, hogy a karamellizálódott méz ne égjen meg, és hogy ne puhuljon meg teljesen a répa, ezért 30 perc után érdemes ránézni és megkóstolni, mennyire roppanós.

A karakteres, édeskés íz miatt egyaránt illik a natúr húsokhoz, vagy akár a sósabb ízvilágú sültekhez. Én legjobban a fetával töltött, feketeerdei sonkába göngyölt csirkemellel szeretem enni, amelynek a receptjét az alábbi képre kattintva éritek el.

20210324_113548-01.jpeg

Próbáljátok ki!

 

süti beállítások módosítása