
Ezek a cuki kis disznók talán szerencsét hoznak nekünk az új évre, vagy legalábbis nagyin finomak.
Az alaptészta nagyon hasonlít egy klasszikus pogácsához, azzal a különbséggel, hogy nem tettem bele tejfölt, viszont adtam hozzá reszelt sajtot, és a liszt egy részét teljes kiőrlésű tönkölylisztre cseréltem. Ezt a tésztát hidegen kell keleszteni, a hűtőben, így a Szilveszter előtti este összeállítható, és mehet éjszakára a hűtőbe pihenni, másnap csak meg kell formázni és sütni, de akár a sütés napján is el lehet készíteni.
Hozzávalók (kis adag):
- 180 g simaliszt
- 70 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt (ez is lehet simaliszt)
- 125 g margarin
- 100 g reszelt trappista sajt
- 1 tojássárgája
- 1 dl tej
- fél cs. szárított élesztő
- 1-2 tk só (ízlés szerint)
- 1 tojásfehérje a kenéshez
- pár szem lenmag a díszítéshez
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben futtassuk fel, és mérjük ki a többi alapanyagot. A pogácsánál mindig hideg vajjal kell dolgozni. Kockázzuk fel, és a kezünkkel morzsoljuk el a lisztben. Ha a vajat teljesen elmorzsoltuk, adjuk hozzá a többi alapanyagot is, beleértve a felfutott élesztőt is, és dagasszunk sima tésztát belőle.
Tegyük be a tésztát a hűtőbe, letakarva egy egész éjszakára, de legalább 2 órára, hogy pihenjen, majd nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra. Tetszés szerinti átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassuk ki, ezek lesznek a malac fejek, majd kisebb formával az orrukat. A fülük szintén a kis körökből lesz úgy, hogy azokat negyedekbe vágjuk. Az elkevert tojásfehérjével ragasszuk az alkatrészeket a fejhez, és a végén az egészet kenjük át. Ezután fogpiszkálóval csináljunk orrlukakat, lenmagból pedig szemeket.

Tegyük a 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, és készen is van.

Szilveszterkor nagyon jópofa harapnivaló, próbáljátok ki!
Sütésre fel!