Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Egyszerű zöldségleves

2022. január 30. - Eddi konyhája

20220129_122053-01.jpeg

Az biztos, hogy egy jó húslevesnek nincs párja, de ha rövidebb idő alatt szeretnénk egy egészséges és finom levest főzni, akkor jó választás ez a zöldségleves. 

A finom zöldséglevesnek két titka van. Egyrészt nem mindegy, milyen zöldségeket teszünk bele, mert vannak olyanok, amiket ha kihagyunk, tehetünk bele akármi mást, nem lesz az igazi az íze. Így nem hiányozhat belőle a sárgarépa és valamilyen fehérgyökér, fehérrépa vagy zellergumó, esetleg karalábé. 

A másik titka a rántás, ami a fehérjeporon és édesítőszeren felcseperedett generáció számára ördögtől való, márpedig egy kevés rántás igenis jót tesz a levesnek. Egyrészt ad neki egy kis tartalmat (mert én egyéb levesbetétet nem teszek bele), másrészt sokat ad ízben egy ilyen egyszerű levesnek. A kalóriatartalom sem fog vészesen megemelkedni, szóval nem kell inkfarktust kapni tőle. :)

Hozzávalók (4-5 adag):

- 200 g zöldbab

- 200 g zellergumó

- 200 g sárgarépa

- 500 g krumpli

- 1 nagy fej vöröshagyma

- 1 nagyobb tv paprika

- 25-30 db szemes bors

- 2 ek liszt

- 2 ek étolaj vagy zsír

- 1 ek pirospaprika

- 1 gerezd fokhagyma

- 2.3 tk só (ízlés szerint)

Elkészítés:

Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd kockázzuk fel a répát, zellergumót és krumplit, a zöldbabot vágjuk tetszőleges hosszúságúra. Természetesen fagyasztott zöldségeket is használhatunk. Tegyük őket egy nagy lábosba, a paprikát és hagymát adjuk hozzá egyben, öntsük fel az egészet 2 liter vízzel és sózzuk meg. A szemes borsot tegyük egy teafőző tojásba, ha ilyenünk nincs, akkor akár egy kis gézdarabba, mert nem fogjuk leszűrni a levest, az őrölt borstól pedig zavaros lenne a leves.

Kb. 20-30 perc alatt megpuhulnak a zöldségek, ekkor vegyük ki a hagymát, paprikát és a borsot, valamint készítsük el a rántást. Egy kis edénybe tegyük az olajat, közepes lángon kezdjük el pirítani a lisztet. Amikor már szép halványbarna, reszeljük bele a fokhagymát, és tegyük bele a pirospaprikát. Ekkor már lehúzhatjuk a tűzről. Adjuk hozzá a leves levéből pár evőkanállal, keverjük csomómentesre, és öntsük vissza a levesbe. Kevergetés mellett rottyantsunk még egyet rajta, és készen is van. Én szalonnapörcös túrós tésztát csináltam hozzá, de bármilyen kelt tészta, vagy húsos étel is illik hozzá második fogásnak.

20220129_122129-01.jpeg

Próbáljátok ki! Főzésre fel!

süti beállítások módosítása