Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Sütőben sült fánk

Ha imádjátok a fánkot, de nem szeretnétek bebüdösíteni az egész lakást az olajszaggal, süssétek sütőben!

2016. október 17. - Eddi konyhája

20161016_152051_2.jpg

Igaz, ez a fánk nem lesz olyan, mintha olajban sütnénk ki, de így is nagyon finom és puha fánkot kapunk.

Sütőben sütni mégis azért jó, mert nem lesz olajszagú a lakás, és ezzel a módszerrel sokkal gyorsabban elkészülünk a fánksütéssel. ÉA szalagos fánk egy másik tészta. Szó szerint. :) Egyértelműen az az igazi. Ez csupán egy alternatíva.

Hozzávalók (2 nagy tepsihez):

- 500 g liszt

- 4 ek cukor

- 70 g olvasztott vaj

- 2 dl langyos tej + 1 tk cukor

- 2 csomag porélesztő

- 2 egész tojás

 Elkészítés:

A tejben oldjuk fel az 1 tk cukrot, és futtassuk fel az élesztőt. Ennek a dupla mennyiségű élesztőnek köszönhetően lesz ez a fánk pihe-puha. Ha minden kimért hozzávalót a tálba öntöttük, dagasszuk a tésztát hólyagosra. Ne lepődjünk meg a tészta ragacsosságán, ilyennek kell lennie. Hagyjuk kelni egy órán át, ezalatt az idő alatt a dupla adag élesztőtől elképesztő nagy lesz a tészta.

20161016_123221_2.jpg

Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra. Válasszunk olyan poharat kiszúróformának, amekkora fánkokat szeretnénk. A közepét egy kis kupakkal kiszúrhatjuk, ha lyukacsos fánkot szeretnénk.

20161016_123612_2.jpg

A kiszaggatott fánkokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre, és legalább fél órát hagyjuk őket újra megkelni! Ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megkelt fánkokat süssük kb. 15-20 percig, vagy amíg aranybarnák nem lesznek.

20161016_133422_2.jpg

Innentől kezdve azt kezdünk velük, amit akarunk, ehetjük lekvárral, de mehet a tetejükre vékony rétegben cukormáz, csokoládé is. Ez a fánktészta nem annyira édes, és mivel nem olajban sül, könnyebb is a tészta. Elbírja az édes cukormázakat, cukorka díszítést is.

20161016_152051_2.jpg

Próbáljátok ki, nagyon finom!

Sütésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása