A gnocchi nem egy diétás fogás, nagyon laktató és könnyen elkészíthető étel, és a sok krumpli miatt alig kell bele liszt. A krumpli pedig sok vitamint tartalmaz, és ha nem olajban sütjük ki, és nem kanalazunk hozzá vajat, akkor nem ettől leszünk dagik.
A gnoccihoz lényegében minden olyan mártás, szósz illik, amit sima tésztához is szívesen megennénk. Ezúttal jöjjön egy spenótos, bazsalikomos verzió.
Hozzávalók a szószhoz:
- egy doboz fagyasztott spenót (450 g)
- olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss bazsalikom
- egy kis darabka vaj (kb. 20-30 g)
- só, bors ízlés szerint
- a tetejére reszelt sajt (parmezán vagy grana padano)
Elkészítés:
A szószhoz a spenótot olvasszuk ki a mikróban, és pucoljuk meg a fokhagymákat. Egy lábasba öntsünk olívaolajat, és futtassuk meg rajta az apróra vágott fokhagymát. Öntsük hozzá a spenótot, sózzuk, borsozzuk, és rottyantsunk rajta egyet. A bazsalikomból tegyünk félre 2-3 levelet a díszítéshez, a többit aprítsuk fel, és adjuk hozzá egy kis darabka vajjal, és kész is. Ha szeretnénk tejszínt vagy tejet hozzáadni, akkor azzal együtt forraljuk fel a spenótot. Ettől hígabb lesz a mártás, így érdemes egy kevés keményítővel beállítani a sűrűséget.
Hozzávalók a gnocchihoz:
- 0,5 kg lisztes burgonya
- 1 tojás sárgája
- kb. 60-80 g liszt (amennyit felvesz a tészta, lehet kevesebb és több is)
- só ízlés szerint
Elkészítés:
A krumplit hámozzuk meg, főzzük puhára sós vízben, törjük össze és hagyjuk kihűlni. Ha ez megtörtént, adjuk hozzá a tojássárgáját, pici sót és kezdjük el hozzáadni a lisztet is, először csak 2 evőkanálnyit, majd lisztezett deszkán kezdjük gyúrni. Gyúrás közben addig adagoljuk a lisztet, amíg még nedves, de már nem ragacsos tésztát kapunk. A tésztából sodorjunk kb. 1,5 cm-es átmérőjű rudakat, és vagdossuk fel akkorára, amekkora gnocchit szeretnénk. Az ízén nem változtat, de érdemes villával kicsit megnyomkodni, így megkapja a jellegzetes formáját és mert így több szószt tud felvenni.
Tegyük lobogó sós vízbe, és 2-3 részletben főzzük ki. Ha a tészták feljönnek a víz tetejére, 2 percig még főzzük, majd szűrővel szedjük ki.
Mivel ez egy picit időigényes dolog, én egyszerre nagy adagot szoktam csinálni, és lefagyasztom. Ha bármikor gnocchit szeretnék enni, csak kiveszem a fagyasztóból, és mehet a forró vízbe. Arra kell csak figyelni, hogy tálcán fagyasszuk le, különben összetapadnak, ezután a fagyott gnocchikat már betehetjük zacskóba is.
A spenótos szósz egyébként főtt tésztához is jó még, de ezt használom a spenótos lasagne-hoz, spenótos krumplipüréhez és a spenótos bulgurhoz is. Próbáljátok ki!
Főzésre fel!