Sóska. A zöldség, amely nemcsak megosztó, mert valaki vagy imádja, vagy utálja, és amit valaki vagy savanykásan, vagy megcukrozva, édesen szeret, hanem amit rendszeresen összekever mindenki a spenóttal.
Én mindig is sóskapárti voltam, gyerekkorom óta a sóskafőzelék az egyik nagy kedvencem. Azóta a parajt, azaz a spenótot is nagyon megszerettem, én fokhagymát csak ez utóbbihoz használok, a sóskához nem. Sőt! A sóskához én nemcsak fokhagymát, cukrot és rántást sem adok.
Hozzávalók (4 főre):
- 450-500 g sóskapüré (én fagyasztottat használok)
- kb. 1 l tej
- 5 púpos ek liszt
- 2 tk só (ízlés szerint)
Elkészítés:
A sóskát olvasszuk ki, és a sóval együtt tegyük fel egy lábasban főni. Víz nem kell alá, mert a kiolvasztás miatt fog vizet engedni. Rotyogtassuk pár percig. Ezalatt a lisztet keverjük teljesen csomómentesre a tejben, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük a sóskához. Kevergetve főzzük, amíg be nem sűrűsödik, Ha túl savanykás, adjunk még tejet hozzá, ha túl híg, tegyünk még bele lisztet tejben elkeverve. A sűrűség egyéni ízlés kérdése, én azt szeretem, ha nem folyós a sóskafőzelék.
Ez az adag, ha főtt krumplit is eszünk mellé, 4 főre elegendő. Ha a krumplit kihagyjuk, akkor is jól tud lakni vele 3 ember, ha kap mellé feltétet. Én tükörtojással szeretem a legjobban a sóskát, de nyilván illik hozzá a fasírt, a virsli vagy a főtt hús is. A legkeményebbek ehetik rántott parízerrel is. :)
Főzésre fel!