Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Szedres-csokis túrótorta

2022. március 22. - Eddi konyhája

20220313_122857-01.jpeg

Ez egy nagyon egyszerű, pár alapanyagos torta, amit bárki könnyedén el tud készíteni, és természetesen finom is.

Hozzávalók a tortalaphoz (18 cm-es tortaforma):

- 1 tojás

- 5 dkg cukor

- 10 g kakaópor

- 25 g liszt

- 2,5 dkg margarin

- 1 csipet só

Hozzávalók a krémhez:

- 3 dl habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)

- 250 g túró (krémes állagú, vagy kevésbé göbös a legjobb)

- pár evőkanál szederlekvár (ízlés szerint)

- 2 tasak zselatin fix (por alapú, 10 g zselatinnak felel meg ez a mennyiség)

Hozzávalók a torta tetejére:

- 100 g étcsokoldé

- 1 dl habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)

Elkészítés:

tojássárgáját válasszuk külön a fehérjétől. Az utóbbiból verjünk habot egy apró csipet sóval, a sárgáját pedig keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá az olvasztott és kihűlt vajat, majd apránként a kakaóporral elkevert lisztet. Végül forgassuk a keverékhez a tojásfehérjehabot úgy, hogy ne törjük nagyon össze, mégis jól elkeveredjen. Ehhez érdemes először a hab felét "feláldozva" fellazítani a masszát, és utána hozzáadni a másik felét. Ha nem szilikonból készült a tortaformánk, érdemes kivajazni és lisztezni, hogy ne ragadjon le. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük. Kb. 10-15 perc után kezdjük el nézegetni, nehogy megégjen, majd hagyjuk kihűlni. Én el szoktam mosogatni a tortaforma oldalát, hogy tiszta legyen, amikor a krémet beleteszem.

Készítsük el a krémet is. Ha a túró nagyon göbös, érdemes botmixerrel simára dolgozni, jobban mutat a tortában. Adjunk hozzá annyi lekvárt, amennyi az ízlésünknek megfelel, ez persze függ az adott lekvár cukortartalmától is. Én 4 evőkanállal tettem bele. A hideg tejszínhabot kezdjük el felverni habverővel, közben fokozatosan adjuk hozzá a fixálókat is. Ha kész a habunk, forgassuk óvatosan hozzá a túrókrémhez. A tortaforma oldalát tegyük vissza, és a kész túróhabot egyengessük el a tortalapon, majd tegyük be a hűtőbe. Ekkor még elég lágy, ezért érdemes egy egész éjszaka állni hagyni, de legalább 4 órán át.

A tejszínt hevítsük gyöngyözésik, majd öntsük a kockákra tört csokira, és keverjük el, amíg fényes és csomómentes ganache-t nem kapunk. Ezt öntsük a torta tetejére, és tegyük vissza a hűtőbe egy órára. Ha már a ganache is megkötött a torta tetején, egy éles késsel óvatosan vágjuk körbe a torta peremét, és vegyük le a tortaforma oldalát. Bármivel díszíthetjük a tetejét, de szerintem így "üresen" is nagyon guszta.

20220313_122911-01-02.jpeg

Próbáljátok ki!

süti beállítások módosítása