Sokféle pitetészta létezik, így az almás pitéhez is sokféle recept lelhető fel, de szerintem az igazi akkor is a hagyományos, négyzet alakú szeletekre vágott almás pite, amit nagyanyáink is sütöttek.
Eddig egy egészségesebb receptemet osztottam meg veletek, a zab- és tönkölylisztes almás pitémet, de most jöjjön a családi recept, egy picit másként.
Hozzávalók (35x21 cm-es tepsihez):
- 350 g liszt
- 150 g porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 1 tojás
- 80 g margarin
- 6 ek hideg tej
- csipet só
- 700-800 g alma (hámozatlanul)
- 2 tk fahéj
- 1 tasak vaníliás cukor
- néhány ek kristálycukor (ízlés szerint és az alma édessége alapján)
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. A margarint hidegen, kockákra vágva kell a tésztához adni, és ha összeállt az egész, pihentessük legalább fel órán át a hűtőben.
Az almákat reszeljük le. Ha nagyon sok leve van az almának, akkor egy kicsit ki kell nyomkodni a levét reszelés után. Kóstoljuk meg az almát, és csak annyi kristálycukrot adjunk hozzá a vaníliás cukor mellett, amennyi szükséges, sőt, akár el is hagyhatjuk, ez ízlés dolga.
Állítsuk be a sütőt 170-180 fokra, légkeverésre. A tésztát vegyük ki a hőtőből, és felezzük el. Lisztezett deszkán nyújtsuk őket akkorára, mint a tepsi. Nekem picit nagyobb nagyobb tepsim volt most, így vékonyabb lett a tészta. Tegyük a sütőpapíros tepsibe a pite alját, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almatölteléket, majd helyezzük rá a tészta másik felét. A tetejét sűrűn meg kell szurkálni villával, hogy távozni tudjon a pára az almából sütés közben.
20-25 perc elég a sütőben, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a színe. Szerintem frissen, langyosan a legjobb, amikor még ropog kicsit a tészta, de van, aki másnap szereti, amikorra a pite teljesen megpuhul. Bárhogy is, porcukorral megszórva az egyik legfinomabb sütemény a világon, ráadásul nagyon egyszerűen el lehet készíteni.
Sütésre fel!