Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Hagyományos almás pite

2022. február 13. - Eddi konyhája

20220213_112614-03.jpeg

Sokféle pitetészta létezik, így az almás pitéhez is sokféle recept lelhető fel, de szerintem az igazi akkor is a hagyományos, négyzet alakú szeletekre vágott almás pite, amit nagyanyáink is sütöttek.

Eddig egy egészségesebb receptemet osztottam meg veletek, a zab- és tönkölylisztes almás pitémet, de most jöjjön a családi recept, egy picit másként.

Hozzávalók (35x21 cm-es tepsihez):

- 350 g liszt

- 150 g porcukor

- 1 tasak sütőpor

- 1 tojás

- 80 g margarin

- 6 ek hideg tej

- csipet só

- 700-800 g alma (hámozatlanul)

- 2 tk fahéj

- 1 tasak vaníliás cukor

- néhány ek kristálycukor (ízlés szerint és az alma édessége alapján)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. A margarint hidegen, kockákra vágva kell a tésztához adni, és ha összeállt az egész, pihentessük legalább fel órán át a hűtőben.

Az almákat reszeljük le. Ha nagyon sok leve van az almának, akkor egy kicsit ki kell nyomkodni a levét reszelés után. Kóstoljuk meg az almát, és csak annyi kristálycukrot adjunk hozzá a vaníliás cukor mellett, amennyi szükséges, sőt, akár el is hagyhatjuk, ez ízlés dolga.

Állítsuk be a sütőt 170-180 fokra, légkeverésre. A tésztát vegyük ki a hőtőből, és felezzük el. Lisztezett deszkán nyújtsuk őket akkorára, mint a tepsi. Nekem picit nagyobb nagyobb tepsim volt most, így vékonyabb lett a tészta. Tegyük a sütőpapíros tepsibe a pite alját, majd egyenletesen oszlassuk el rajta az almatölteléket, majd helyezzük rá a tészta másik felét. A tetejét sűrűn meg kell szurkálni villával, hogy távozni tudjon a pára az almából sütés közben.

20-25 perc elég a sütőben, vagy amíg szép aranybarna nem lesz a színe. Szerintem frissen, langyosan a legjobb, amikor még ropog kicsit a tészta, de van, aki másnap szereti, amikorra a pite teljesen megpuhul. Bárhogy is, porcukorral megszórva az egyik legfinomabb sütemény a világon, ráadásul nagyon egyszerűen el lehet készíteni.

20220213_112023-01.jpeg

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása