Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Székelykáposzta

2018. december 22. - Eddi konyhája

20181202_152746.jpg

Káposzta. Gyerekkoromban minden formájában ki tudtak volna vele kergetni a világból. Némelyik káposztás ételtől a mai napig feláll a hátamon a szőr. :) De amit felnőttként abszolút a szívembe zártam, az a székelykáposzta, amiről csacska módon azt hittem eddig, hogy egy bonyolult, nehezen elkészíthető étel. Pedig ha valaki tud finom sertéspörköltet készíteni, annak nyert ügye van. :)

Egy dolog biztos, ebből az ételből nem lehet, és nem is érdemes keveset készíteni. :) Az egyedülállóknak se menjen el a kedve, ezt a kaját kiporciózva le lehet fagyasztani, mert ha más nem is, a káposzta felmelegítve csak jobb lesz.;)

Hozzávalók (5-6 főre):

- 700 g sertéshús (comb vagy lapocka)

- 700-800 g savanyú káposzta

- 2 közepes vöröshagyma

- 2 kisebb tv paprika

- 1 paradicsom

- 2 ek zsír (vagy étolaj)

- 4-5 babérlevél (vagy 1 tk őrölt babérlevél)

- 1 tk őrölt kömény

- 1 ek pirospaprika

- só, bors (ízlés szerint)

- tejföl a tálaláshoz

Elkészítés:

A húst tisztítsuk meg a hártyáktól és a felesleges zsiradéktól, majd vágjuk kockákra. Ha marad rajta némi zsír, az sosem baj, mert remek ízt ad a pörköltnek, de nincs borzasztóbb a mócsingoknál, amiket sokan rajta hagynak. Ez persze ízlés dolga.

A hagymákat és a paprikákat is vágjuk apró kockákra, és dinszteljük meg üvegesre a zsiradékon. Adjuk hozzá a húst, várjuk meg, amíg elfő a leve, majd adjuk hozzá a fűszereket. Arra ügyeljünk, hogy a pirospaprikát a végén keverjük hozzá, mert könnyen megég, és akkor keserű íze lesz. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és kis lángon főzzük lefedve kb. 10 percig.

Eközben vegyük elő a káposztát. Ízlés kérdése, ki mennyire savanyúan szereti. Ha nagyon savanyúnak találjuk, akkor mossuk át vízzel. Nekem megfelelő volt, ezért rögtön a pörköltalaphoz adtam. Keverjük jól össze őket, és adjunk még hozzá annyit vizet, amennyi ellepi az egészet. Tegyük rá a fedőt, és kb. 1 órán át főzzük közepes lángon, vagy amíg a hús teljesen meg nem puhul.

Friss kenyérrel vagy zsömlével, tetején egy kevés tejföllel tálaljuk. Ha csak rágondolok erre az ételre, összefut a nyál a számban! :) Próbáljátok ki!

Főzésre fel!

 

 

süti beállítások módosítása