Ehhez a süteményhez sem mérleg, sem szuper eszközök vagy hozzávalók, de még csak tudás sem kell, olyan egyszerű elkészíteni. Gyerekkorom óta imádom, nálam ez az elsőszámú diós sütemény.
Hozzávalók (egy közepes tepsihez):
- 1 bögre darált dió (2,5 dl-es bögrével mérve)
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 1 bögre liszt
- 1 tojás
- 40 g margarin
- 1 kis zsacskó sütőpor (10-12 g-os)
- reszelt citromhéj (elhagyható)
Elkészítés:
Ha nincs mérlegünk, a margarin kiméréséhez használjuk a papírjában lévő jelöléseket, majd olvasszuk meg. Minden mást mérjünk ki a bögrével, a diót is, amit ezután daráljuk le, és a többi alapanyaggal együtt keverjük össze. Elég híg tésztát kell kapnunk. Ezt öntsük a tepsibe, amit előzőleg érdemes kibélelni sütőpapírral, vagy vajazzuk, lisztezzük. Minél nagyobb a tepsi, annál vékonyabb lesz a süti (én így szeretem), de használhatunk kisebb méretűt, akkor magasabb süteményt kapunk. Süssük 180 fokon sütőtől függően kb. 30 percig, tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy biztosan átsült-e a közepe.
Ennyi az egész. A végén szórjuk meg porcukorral, és vágjuk tetszőleges méretűre. A sütemény szélei a legfinomabbak, mert bár azt nem lehet szépen szeletelni, de ropogós, és ettől olyan jó!
Kezdők is bátran belevághatnak! Sütésre fel!