Korábbi kínai receptjeimnél említettem, hogy nem járok gyorsbüfékbe, főleg nem kínai gyorsbüfékbe. Viszont amikor még be-betévedtem egy-egy ilyen kajáldába (oh, azok a Telebankban eltöltött fiatal évek...), volt egy kínai kaja, amit nagyon szerettem, és az a ragacsos, szezámmagos csirke volt tésztabundában. Ugye ismerős? :)
Nos, ezt az ételt pofonegyszerű elkészíteni, és bár a kínai büfékben sem egy drága cucc, otthon elkészítve biztosan minőségi alapanyagokból készül, és nem kezd el furcsa hangokat kiadni a gyomrunk az elfogyasztása után. :) Arról nem beszélve, hogy a gyorsbüfében vásárolt cucc csak nyomokban tartalmaz csirkét, a nagy része bunda, nyilván ezért is olyan olcsó.
Hozzávalók a bundás csirkéhez (4 főre):
- 400-500 g csirkemell
Hozzávalók a bundához:
- 7-8 ek liszt
- 1 ek olaj
- 3 ek kukoricakeményítő
- 1 tojás
- 1,5 tk sütőpor
- víz
- 1 tk só (ízlés szerint)
Hozzávalók a ragacsos mázhoz:
- 3 ek ketchup
- 3 ek virágméz
- 4 ekcukor
- 1 ek ecet
- 1-2 tk chiliszósz (ízlés szerint)
- szezámmag
- 1-2 tk szójaszósz
Elkészítés:
A csirkét vágjuk tetszőleges darabokra, lehetőleg max. 1 cm széles csíkokra. A tésztabunda hozzávalóit keverjük össze, annyi vizet kell hozzáadni, hogy a massza összeálljon, de ne legyen túl folyós, hogy jól be tudja vonni a csirkedarabokat. Leginkább a sűrű palacsintatésztához kell hasonlítania. Egy külön tálban pedig keverjük össze a máz hozzávalóit is, és szórjuk bele a szezámmagot.
A bundába mártott csirkét süssük ki bő olajban, én kókuszolajat szoktam használni, mert így nem lesz olajszagú a lakás. A kisült húsokról csepegtessük le a felesleges zsiradékot, és még melegen forgassuk meg őket a szezámmagos mázban.
Leginkább a párolt jázmin rizs illik hozzá köretnek, én most kínai zöldségkeveréket is adtam hozzá, de csinálhattok tojásos rizst vagy pirított tésztát is.
Ritkán készítem el ezt az ételt a brutális kalóriatartalma miatt, de néha megéri elcsábulni, annyira finom. :)
Feltétlenül próbáljátok ki!
Főzésre fel! :)