Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Rizskoch torta

2024. február 16. - Eddi konyhája

1000016173-02.jpeg

A rizskoch, más néven rizsfelfújt számomra egy gyermekkori klasszikus, amit tartalmas, húsos levesek után ettünk, lekvárral. Roppant egyszerű elkészíteni, csak néhány praktikus lépést kell betartani ahhoz, hogy tutira sikerüljön. Meg persze kell egy frankó recept.

Az alábbi adagot lehet duplázni, ez esetben 4-6 főnek elegenedő, és használhattok kb. 25x25 cm-es tespit. A tortaformával kicsit ünnepibb, gusztusosabb eredményt tudtok elérni.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához 2-3 személyre):

- 125 g rizs (125 ml)

- 100 ml víz

- 400 ml tej

- 1 cs. vaníliás cukor

- 25 g vaj

- 1 citrom reszelt héja

- 2 tojás

- 50 g cukor

- 1 csipet só

- porcukor és lekvár a tálaláshoz.

Elkészítés:

Először tejberizst kell főznünk. Ahhoz, hogy ne égjen le, és könnyebb dolgunk legyen vele, először csak a vízben főzzétek a rizst, és ha azt magába szívta, csak ezután adjátok hozzá a tejet, és kis lángon főzzétek tovább kb. 20 percig. A másik tipp, hogy a cukrot főzéskor ne tegyétek bele, azt majd csak a tojásokhoz. 

Ha kész a tejberizs, adjátok hozzá reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a darabka vajat, keverjétek jól el, és hagyjátok szobahőmérsékletűre hűlni. Ha ez megvan, melegítsétek elő a sütőt 180 fokra, és vajazzátok, lisztezzétek ki a tortaformát.

A tojássárgáját keverjétek fehéredésig a cukorral, és forgassátok bele a tejberizsbe. A fehérjéből pedig a csipet sóval verjetek habot, majd óvatosan forgassátok hozzá. Öntsétek az így kapott lágy masszát a tortaformába, és kb. 35-40 percig süssétek légkeverésen.

1000016082-01.jpeg

Ha kihűlt, mehet rá a porcukor, és kínáljatok mellé bármilyen lekvárt. Kiváló desszert gluténérzékenyek számára, természetesen ez esetben a torfaformát ne lisztezzétek, hanem használjatok sütőpapírt.

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása