
A tzatziki az egyik legegyszerűbben elkészíthető finomság, és a gyros-on kívül sokkal több mindenhez illik, mint gondolnátok.
A tzatzikit apróbb módosításokkal többféleképpen is el lehet készíteni, de 3 alappillére a kígyóuborka, a joghurt és a fokhagyma.
Hozzávalók (4 személyre):
- 1 kígyóuborka
- 4 dl natúr joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- pár csepp citromlé
- 1 tk kapor (elhagyható)
Elkészítés:
A kígyóuborkát reszeljük le, sózzuk be, és hagyjuk állni kb. 10 percet. Ezalatt kiengedi a levét. Ezután a kezünkkel alaposan csavarjuk ki belőle a nedvességet, és tegyük egy tálba. Adjuk hozzá a zúzott vagy lereszelt fokhagymát és a többi alapanyagot, majd keverjük össze. Érdemes fogyasztás előtt a hűtőben állni hagyni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
Diétánál tökéletes köret lehet önmagában is, de remekül illik sült húsok mellé, így a sertés-, marha-, bárány- és csirkehúshoz is. De egyszerű salátaként is fogyaszthatjuk pl. majonéz helyett.
Próbáljátok ki!