Gyerekkorom nagy kedvence volt az átlátszó zacskóban kapható kakaós kifli, így egyértelmű volt, hogy megsütöm a házi verziót. Finom, puha és nagyon jól jön reggelire, vagy napközben bármikor, ha megéhezünk kicsit.
Le is lehet fagyasztani, hogy ha egyszerre sokat sütünk, eltehessük a sietős reggelekre, amikor csak ki kell olvasztanunk a mikróban.
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 1 csomag szárított élesztő
- 200 ml tej
- 50 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g vaj
- 2 csapott evőkanál kakaópor + 2 evőkanál tej (ebből lesz a kakaós massza)
- 1 csipet só
- 1 tojás + 1 ek tej a kenéshez
Elkészítés:
A langyos tejhez adjunk egy teáskanál cukrot, szórjuk bele a porélesztőt, és futtassuk fel. Ezalatt mérjük ki a többi hozzávalót, a vajat olvasszuk fel. Ha felfutott az élesztő, minden alapanyagot öntsünk egy nagy tálba, és kezdjük el dagasztani. Mivel egy kicsit sűrű a tészta, könnyebb dagasztani, ha már az elején két részre osztjuk. Az egyik feléhez tegyük a kakaós masszát, és dolgozzuk el a tésztában teljesen, ehhez bizony idő kell.
A két tésztát dagasztás után legalább fél, de inkább egy egész órán át hagyjuk kelni. Ezután osszuk ketté őket, így 4 kis tésztagolyót kapunk, két kakaósat és két simát. Mindegyiket nyújtsuk egyforma kör alakúra. A két-két sima tésztára külön-külön tegyük a kakaós tésztákat. Pizzavágóval vagy késsel vágjuk őket 6-6 egyenlő cikkre. Mindegyiket tekerjük fel szorosan a szélesebb végétől indulva, sodorjunk rajtuk egyet, majd formázzunk belőlük kifliket.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire őket, és kenjük meg a tejjel elkevert tojással.

Hagyjuk újra megkelni a kifliket. Kb. fél óra múlva kenjük meg őket újra tojással, és mehetnek a 180 fokos, előmelegített sütőbe 20 percre, vagy amíg szép aranybarnák nem lesznek.


Mindenképpen próbáljátok ki, mert nagyon-nagyon finom! :)
Sütésre fel!