
Bagettet sütni igazán nem nehéz, csak néhány trükköt kell bevetni, és az eredmény egy kívül ropogós, belül puha kenyér lesz. És ne feledjük: fillérekbe kerül, ha mi magunk készítjük.
Hozzávalók (3 kisebb bagetthez):
- 400 g kenyérliszt
- 2 dl langyos víz
- 1 tk cukor
- 1 zacskó porélesztő
- 0,5 dl tej
- 1-2 tk só (ízlés szerint)
- 2 ek olaj
+ lehet keverni bele magvakat is (2 ek)
Elkészítés:
A vizet és a tejet öntsük egybe, és langyosítsuk meg, majd oldjuk fel benne a cukrot és az élesztőt, hagyjuk felfutni. A többi alapanyagot mérjük ki egy tálba, majd öntsük hozzá a felfutott élesztőt, és dagasszuk addig a tésztát, ameddig el nem válik a kezünktől. Hagyjuk kelni egy órán át, amíg a duplájára nő.
Ha megkelt, osszuk a tésztát 3 egyenlő részre. A tésztadarabokat enyhén gyúrjuk át, és formázzunk belőlük egyforma hosszú és vastagságú bagetteket. Nekem nincs menő bagettsütő formám, mert felesleges cuccokat nem veszek.:) Valamire mégis szükségünk lesz a sütésnél, ha azt szeretnénk, hogy a második kelés során a bagettek ne lapuljanak el, és ezt a formát megőrizzék sülés közben is.
Egy kis trükkel megoldottam a dolgot. A tepsibe tettem egy szilikonból készült sütőlemezt, ami hajlékony, és hőálló. Kis hullámokat alakítottam ki, amikbe beletettem a bagetteket, ferdén bevagdostam a tetejüket, és konyharuha alatt hagytam kelni őket még fél órán át. Ezalatt az idő alatt a sütő is felmelegszik, állítsuk 200 fokra.

A második kelesztés után mehetnek is a sütőbe kb. 35-40 percre (sütőtől függ). Minden kenyérsütésnél szoktam vizet spriccelni a meleg sütőbe, mert a gőzben könnyebben megemelkednek a kenyerek. A bagettnél ez elengedhetetlen, ugyanis a gőztől lesz ropogós a héja. Tehetünk egy tepsibe is vizet a sütő aljába, ez is tudja biztosítani a párás levegőt. Amikor már szépen megbarnultak a bagettek, ki is lehet venni őket, hogy ne száradjanak ki.
Érdemes kipróbálni! Sütésre fel! :)