Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Mese keksz

2024. november 14. - Eddi konyhája

1000020799.jpg

A mese keksz gyerekkorom egyik favorit keksze volt, és csodával határos módon ez még nagyjából ma is olyan, mint régen, de miért ne lehetne megsütni itthon?

Nem mondom, hogy gyakran fogok nekiugrani megsütni ezt a kekszet, mert nem a leggyorsabb művelet, de néha belefér egy kis bíbelődés a konyhában. Fűszeres íze miatt pedig most az őszi-téli hónapokban kifejezetten jó móka elkészíteni, ha a sima mézeskalács már uncsi lenne.

Előrebocsátom, hogy természetesen nem egy az egyben lesz olyan, mint a bolti, de nem is ez volt a cél, hiszen ha boltit akarok enni, akkor megveszem, nem igaz? :) Na de megint sok lett a szöveg, lássuk a receptet!

Hozzávalók:

- 250 g liszt

- 70 g keményítő (a ropogósság miatt kell bele liszt helyett)

- 100 g porcukor

- 1 tasak vaníliás cukor

- 140 g vaj

- 80 g méz

- 2 kisebb tojás sárgája

- 6 tk őrölt fahéj

- 2 tk őrölt gyömbér

- fél tk őrölt szegfűszeg

- 1 csipet őrölt szerecsendió

- 150-200 g étcsokoládé

Elkészítés:

A csokoládé kivételével az alapanyagokat gyúrjuk össze. Fontos, hogy a vaj hideg legyen, ezért ne olvasztva, hanem felkockázva adjuk a tésztához, és ügyeljünk ara, hogy a kezünk melegétől nem olvadjon meg túlzottan, miközben gyúrjuk. Ha összeállt, legalább egy órára tegyük a hűtőbe.

Pihentetés után nyújtsuk vékonyra, amilyen vékony a mesekeksz. Mivel sem tojásfehérje, sem sütőpor nincs benne, a kekszek nem lesznek nagyobbak, megtartják majd a formájukat sütés után.

Bármilyen mintát belenyomhattok a kekszbe, használhattok díszes sütiszaggatókat, én most ezt az egyszerű "home made" feliratot választottam, és egy csipkés szegélyű kekszszaggatót. 

Ha megvagyunk a szaggatással, tegyük a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre, és süssük a kekszeket 180 fokon kb. 15-20 percig (sütőtől függ).

Ha kihűltek, olvasszuk meg az étcsokit, és a kekszek alját vékonyan mártsuk a csokiba. Erre én azt találtam ki, hogy kenőecsettel kentem meg egyesével a kekszeket, ami igen macerás volt, cserébe extra vékony csokiréteg lett rajta, pont, mint a boltin. Ez azért jó így, mert ennél vastagabb csokiréteg már elnyomja a vékony keksz fűszeres ízért, márpedig itt ez a lényeg. Fémdobozba téve lehet kínálni, és sokáig elállnak.

1000020796.jpg

Remélem, kipróbáljátok, mert megéri!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása