Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Kakukkfüves, zöldséges csirkeragu

2021. július 07. - Eddi konyhája

img_20210704_133246-01-01.jpeg

Unjátok a sima csirkét? Akkor próbáljátok ki ezt az egyszerű, egészséges és alakkímélő receptem, ami szinte bármilyen körettel fogyasztható.

Hozzávalók (3-4 fő):

- 500 g csirkemellfilé

- 1 db közepes cukkini (+ fél tk só)

- 1 db nagy fej lilahagyma

- 8-10 db koktélparadicsom

- kb 2 ek kukorica-vagy burgonyakeményítő

- 2 tk szárított kakukkfű (ízlés szerint kevesebb és több is lehet)

- 1 tk citromlé

- pár csipet cukor (elhagyható)

- 1 tk só (ízlés szerint)

- frissen őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A csirkét tisztítás után vágjuk kis kockákra, kb. 1,5x1,5 cm-esekre. Tegyük egy tálba, szórjuk rá a keményítőt, és kevés vízzel keverjük el. A keményítő és víz aránya nagyjából 2:10 legyen, azaz a kiindulás 2 evőkanál keményítő és 10 evőkanál víz. Ahogy elkeverjük a csirkével ezt az elegyet, iszaposnak kell lennie, azaz ne álljon víz az edény alján. Ha az alap adag nem ad megfelelő állagot, pici keményítőt vagy vizet adjunk még hozzá. Hagyjuk állni benne a húst legalább 10-15 percet! Ennek köszönhetően a hús elképesztően puha lesz, és nem fog kiszáradni, a keményítőtől pedig kissé be fog sűrűsödni a ragu.

Vágjuk a cukkinit kockákra, és keverjük el kevés sóval. 10 percet ezt is hagyjuk állni, a végén majd itassuk fel papírtörlővel a kiengedett nedvességet.

A lilahagymát vágjuk nagyobb darabokra, a koktélparadicsomokat félbe, ha nagyobbak, akkor harmadoljuk őket.

Ha letelt a 10-15 perc pihentetés, egy forró lábasba öntsünk kevés olajat, és tegyük bele a a keményítős csirkét folyamatosan kevergetve. Kb. 5 perc elősütés kell csak, mert az apróra vágott csirkemell hamar elkészül, és a zöldségekkel együtt fog készre puhulni.

Ezután sózzuk, borsozzuk (sózásnál vegyük figyelembe, hogy a cukkini is be lett sózva), adjuk hozzá a cukkinit, a lilahagymát és a szárított kakukkfüvet, majd pár csepp citromlevet. Kevés vizet öntsünk rá, hogy legyen szaftja, és meg tudjon párolódni a cukkini. A cukkini hamar megpuhul, és nem kell szétfőzni, így pár perc párolás után adhatjuk hozzá a koktélparadicsomokat is, amit szintén nem kell szétfőzni, éppen csak átmelegíteni. A ragut csak addig rotyogtassuk, amíg a csirkemell teljesen megpuhul, és a szaft kissé besűrűsödik.

A savak és ízek kiegyenlítése miatt pár csipet cukrot adhatunk a raguhoz, ez nagyban függ a paradicsom ízétől. 

img_20210704_133107-01-01.jpeg

Köretnek én most petrezselymes rizibizit készítettem mellé, de illik hozzá a kuszkusz, a bulgur, a köles, a krumpli vagy bármi, ami szerettek. 

Próbáljátok ki! 

 

süti beállítások módosítása