Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Joghurtos lángos

Egyszerű, gyors lángos, ami természetesen ez esetben is finomabb, mint a legtöbb helyen kapható, olajban tocsogó verziójuk. Hamar készen van, így a nyári melegben sem okoz gondot elbíbelődni vele a konyhában.

2016. augusztus 06. - Eddi konyhája

20190815_183806-02.jpeg

A lángos minden magyar ember nagy kedvence, sokaknak a strandolásokat, a Balatont, a nyarat jelenti... 

Laktózmentes lángost nem igen lehet kapni, ráadásul nagyon sok helyen túl olajos a lángos, ezért én leginkább itthon szoktam enni, mert nagyon könnyű elkészíteni. Ha kókuszzsírban sütjük ki, akkor nem lesz olajszag a lakásban.

Hozzávalók (2 személyre):

- 300 g simaliszt

- 75 ml langyos víz

- fél csomag szárított élesztő

- fél tk cukor

- 2 ek étolaj

- 1 dl joghurt

- 1 tk só

- 1 késhegynyi szódabikarbóna

- olaj a formázáshoz

- feltétnek: fokhagymás olaj, tejföl, trappista sajt

Elkészítés:

Az élesztőt a cukros, langyos vízben futtassuk fel. Közben mérjük ki a lisztet, és adjuk hozzá a többi alapanyagot. A felfutott élesztőt is belekeverve addig dagasszuk a tésztát, amíg sima nem lesz. Figyelem, ez egy lágy, ragacsos tészta! Csak annyi plusz lisztet adjunk hozzá dagasztáskor, amennyi feltétlen szükséges, a tésztának puhának, lágynak kell lennie. Emiatt érdemes inkább egy nagy keverőtálban dagasztani, és nem a pulton.

Letakarva legalább 40 percig kelesszük. Ezután osszuk 4-6 részre attól függően, mekkorára szeretnénk a lángosokat, és hogy mekkora edényben tudjuk kisütni őket. Alkalmas erre egy serpenyő és bármilyen lábos is. Pihentessük formázás után a tésztákat, amíg az olaj felforrósodik. Kétféleképpen formázhatjuk. A gyakorlottabbak kézzel, a "levegőben" is szét tudják húzgálni ezt a lágy tésztát, de egy jól beolajozott deszkán a legkönnyebb a tenyerünkkel megformázni. Ezután közepes lángon egyesével süssük ki. Pillanatok alatt megsül, főleg, ha elég vékonyra nyújtottuk. Ha aranybarna az alja, fordítsuk meg egy csipesszel, vagy két villa segítségével, és süssük meg a másik oldalát is, majd tegyük papírtörlőre.

20180822_173757.jpg

Készítsünk ki tejfölt és reszelt trappistát. Ha ti is szeretitek, akkor egy kevés étolajba reszeljetek egy gerezd fokhagymát, és kenjétek meg vele a lángosokat, sózzátok, aztán erre mehet a tejföl és a sajt.

20190815_183817-01.jpeg

Próbáljátok ki! Sütésre fel!

süti beállítások módosítása