Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Kakaós kalács

2016. június 22. - Eddi konyhája

Ez a kakaós kalács anyukám receptje, sokszor sütötte gyerekkoromban. Nagyon finom, és sokáig puha marad. Mint szinte az összes péksüteményemet, ezt is le szoktam fagyasztani. Ahogy kihűlt, felszeletelem, 2-3 szeletenként zacskóba teszem, és mehet is a fagyasztóba. Reggel csak kiveszem, pillanatok alatt kiolvad, és már a tányéron is van a fincsi házi kalács! 

Hozzávalók (2 nagy rúdhoz):

- 500 g liszt (BL55)

- 1 tojás

- 2,5 dl tej

- 100 g vaj

- 50 g cukor

- 1 csipet só

- 1 csomag szárított élesztő

- tojás a kenéshez

- a tészta egyik feléhez + 3 ek kakaópor + pici víz

Elkészítés:

Ha a tésztát rugalmasra dagasztottuk (dagasztás technikája itt látható), felezzük el, és az egyikhez adjuk hozzá a kakaós masszát, és jól dolgozzuk el benne. A kakaóporhoz csak annyi vizet adjunk, hogy picit pépes legyen, de ne folyós, mert így könnyebb eldolgozni a tésztában. Hagyjuk 1 órát kelni.

Két rúd kalácsunk lesz, ezért a megkelt tésztákat felezzük el, így két kakaós, és két sima tésztát kapunk. Lisztezett deszkán nyújtsuk őket egyforma nagyságúra. Az egyik sima tésztára tegyük az egyik kakaós tésztát és tekerjük fel. Ugyanezt ismételjük meg a másik kettővel is, és tegyük őket egymás mellé egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg őket tojással, és hagyjuk újra kelni fél órát. Közben melegítsük elő a sütőt.

Kenjük meg újra tojással, és tegyük be a sütőbe. 180-200 fokon süssük legalább 30-40 percig a sütő alsó rácsán. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepük.

Sokkal finomabb, mint a bolti kalácsok, próbáljátok ki.

Sütésre fel! :)

süti beállítások módosítása