Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Puliszka

Avagy polenta, az egyszerű és finom gluténmentes köret

2021. május 21. - Eddi konyhája

beautyplus_20210518131039778_save-01-01.jpeg

Puliszka, avagy menő néven polenta. Valamiért Magyarországon minden könnyebben eladható, ha nem magyarul nevezzük meg, pedig a puliszka évszázadok óta népszerű eledel a Felvidéken, a Dunántúlon és Erdélyben is. Sajnos az utóbbi évtizedekben háttérbe szorult, mert a krumpli, rizs és tészta szentháromságán nehéz utat törni. De lássuk be, van élet az unalomig ismételt köreteken túl is.

A kukoricadara sokáig eláll, bármikor elővehetjük, ha kicsit másfajta köretre vágyunk, vagy épp nincs otthon semmi. Könnyen elkészíthető, olcsó, ráadásul gluténmentes, ha netán valakinek ez fontos szempont.

20180827_180442.jpg

Hozzávalók (2-3 személyre):

- 1 bögre kukoricadara (2 dl)

- 2 bögre víz

- 1 bögre tej

- só, bors (ízlés szerint)

- egy darabka teavaj (kb.25 g)

Elkészítés:

Tegyük fel a vizet és a tejet forrni egy magas falú lábosba, adjunk hozzá ízlés szerint sót és őrölt borsot. A forró vízhez és tejhez folyamatos keveréssel adjuk hozzá a kukoricadarát, majd közepes lángon kezdjük el főzni.

Ami fontos, hogy a keverést nem szabad abbahagyni, mert a puliszka nagyon könnyen le tud égni, becsomósodhat, ráadásul bugyogás közben kicsaphat, és megégetheti a kezünket. Persze nem túl pihentető a folyamatos keverés, de nem tart sokáig. Amint a kukoricadara beszívja a folyadékot, elkezd sűrűsödni. Sűrűsödés után még főzzük pár percig, majd vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a vajat. Öntsük a forró puliszkát egy edénybe, és tegyük félre legalább fél órára. Ezalatt még tovább dagad és puhul a kukoricadara.

A puliszka amíg még meleg, folyós állagú, de amikor kihűl, megdermed, mint egy puding. Ilyenkor ha kiborítjuk az edényből, felveszi annak formáját, és szeletelhetővé válik. Lehet enni melegen és hidegen is, kenyér helyett, vagy fel lehet melegíteni újra.

20210518_122045-01.jpeg

Egy pohárral korongokat is ki lehet vágni belőle, és egy kevés vajon megpiríthatjuk.

Talán furcsának tűnhet, de a puliszkát édesen is lehet fogyasztani, lekvárral, vagy lehet cukrot adni hozzá főzés közben. Én sósan szeretem, szerintem az egyik legkönnyebben elkészíthető, és legfinomabb köret. Kiválóan illik sült húsokhoz és pörköltekhez is.

Próbáljátok ki!

 

 

süti beállítások módosítása