Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Klasszikus lencsefőzelék

2021. január 04. - Eddi konyhája

Nem azért leszünk gazdagok idén, mert a lencse szerencsét hoz, hanem mert napokig nem kell kajára költeni, mire elfogy a kondér lencsefőzelék.:)

img_20210104_115745-01.jpeg

Ebből a főzelékből sem lehet keveset csinálni, de nem is érdemes, mert lássuk be, azért ez az étel igenis finom, és nem csak újévkor kell megfőzni.

Hozzávalók (5-6 adag):

- 500 g lencse

- 1 nagy fej vöröshagyma (vagy 2 kisebb)

- 3 nagy gerezd fokhagyma

- 1 ek kacsazsír (ennek hiányában sertészsír vagy olaj is jó)

- 1 kisebb citrom

- 1,5 dl tejföl

- kb. 1 dl tej

- 3 púpozott ek liszt

- 3-4 babérlevél

- 1 tk őrölt babér (elhagyható, ez esetben egy plusz babérlevelet adjunk hozzá)

- 1-2 ek mustár (ízlés szerint)

- egy kis darabka füstölt hús vagy szalonna (elhagyható, de nagyon jó ízt ad neki)

- 2-3 tk só (sótól és ízléstől függően)

- 1 tk frissen őrölt bors (ízlés szerint)

- pár csipet cukor

Elkészítés:

A lencsét be kell áztatni az elkészítést megelőző este egy tál vízbe úgy, hogy alaposan ellepje. Előtte mossuk át folyóvíz alatt. Elég sok vizet fog magába szívni, másnap a maradék vizet öntsük le róla, és újra mossuk át.

A fokhagymát reszeljük le, és egy nagy fazékban futtassuk meg a zsiradékon, de vigyázzunk, mert a fokhagyma gyorsan megég és megkeseredik. Ha már kiadta az illatát, adjuk hozzá a lencsét, és öntsük fel egy-két ujjnyival több vízzel, mint ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a megpucolt, de egyben hagyott vöröshagymát, a megmosott, félbevágott citromot, a darabka füstölt húst, a babérleveleket és az őrölt babért. Fedő alatt várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük lejjebb a lángot, és főzzük puhára a lencsét. Ha szükséges, pótoljuk a főzővizet. A főzési idő fajtától függően 15-30 perc is lehet, kóstolgatni kell, mert ha eléri a kellő puhaságot, gyorsan szétfő. 

Amíg puhul a lencse, készítsük el a habarást. Ehhez keverjük simára egy tálban a tejfölt a liszttel úgy, hogy csomómentes legyen. Annyi tejet adjunk csak hozzá, hogy ez könnyebben menjen, de ne legyen folyós a habarás. 

Ha már kész a lencse, vegyük ki a hagymát, citromot, füstölt húst és a babérleveleket. A főzőléből adjunk apránként pár merőkanállal a habaráshoz, keverjük el, hogy a hideg tejföl hőmérsékletét kiegyenlítsük. Ha ezt elmulasztjuk, a tejföl kicsapódhat a főzelékben. Ezek után folyamatos keverés közben adjuk a habarást a lencséhez, és rottyantsunk rajta egyet, amíg besűrűsödik a főzelék. A mustárt is adjuk hozzá, és kóstolás után sózzuk még, ha szükséges, illetve egy pici cukrot is adhatunk hozzá a tökéletes íz érdekében. 

Ilyenkor a főzelék még hígnak tűnhet, de ha állt egy napot a hűtőben, újramelegítés után tökéletes lesz az állag, sőt, igazából egy nap után lesz az íze is frankó. :) 

A sok ízesítő miatt bonyolultnak tűnik az elkészítése, de valójában nagyon egyszerű, és ha előző nap beáztatjuk a lencsét, nagyon hamar elkészíthető ez az étel. Süthetünk hozzá virslit, de természetesen illik hozzá az örök favorit főzelék feltét, a fasírt is. A remek, olaj nélküli fasírt receptemet ide kattintva találjátok.

Én személy szerint magában is szeretem, mint minden főzeléket. :)

Lencsére fel! :)

süti beállítások módosítása