Ha gyorsan akarunk összedobni egy ételt, és nem elégszünk meg egy spagettivel, akkor a csirkemell a legjobb a választás, mert hamar megsül. De mit tegyünk, ha unjuk a csirkemellet? Turbózzuk fel az ízeket!
A citrom talán furcsa alapanyagnak tűnhet a csirkehúshoz, pedig higgyétek el, nagyon jól passzolnak egymáshoz! Nem lesz savanyú a citromtól a hús, csak friss és szaftos, próbáljátok ki!
Hozzávalók (3-4 főre)
- kb. 500-600 g csirkemell
- 1 ek mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint (kb. 1 tk)
- őrölt bors
- fél citrom leve
- 1 csésze jázmin rizs
- 2 csésze fagyasztott borsó
- 1 tk szárított petrezselyem (jobb a friss)
- só, bors
Elkészítés:
A húst vágjuk egyenletes szeletekre, nem kell klopfolni, mert így szaftosabb marad. Egy tálba reszeljük bele a fokhagymát, adjuk hozzá a mustárt, olajat, sót, borsot és a citromlevet, keverjük jól el. Ez lesz a pác. A hússzeleteket is tegyük a tálba, és tegyük félre pácolódni.
Ezelatt a jázmin rizst kétszeres mennyiségű vízzel együtt tegyük egy főzőedénybe, adjuk hozzá rögtön a borsót, a petrezselmyet, sót és borsot, majd fedjük le. Kezdjük nagy lángon főzni, majd ha már forr, kis lángon főzzük tovább, és vigyázzunk, ne égjen le! Összesen kb.10-15 perc alatt elkészül.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és kezdjük el sütni a húst. Először mindkét oldalát süssük rövöd ideig, mert így nem szárad ki a csirke, és utána kisebb lángon süssük készre. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy átsült-e a belseje, szúrjunk pár másodpercre a húsba egy kést, majd érintsük a kést a szánkhoz. Ha a kés "csíp" a melegtől, akkor a hús belseje elérte a kellő hőhokot, és nem kell tovább sütni.
Ehetünk mellé friss salátát, bármilyen savanyúságot vagy akár tartármártást is. Könnyű, finom és gyorsan elkészül.
Főzésre fel!