Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Hagyományos húsleves

Aranysárga, gazdag ízű húsleves, avagy a vasárnapi ebédek sztárja

2019. február 23. - Eddi konyhája

20181026_201143.jpg

A hagyományos húsleves attól olyan jó, hogy a csontos hús és a rendgeteg zöldség mellé semmi másra nincs szükségünk ahhoz, hogy a végeredmény isteni finom legyen.

Vannak bizonyos tényezők, amelyek alapján meg szoktam ítélni az emebreket. Ha valaki például nem vevő a humoromra, azzal nem kötök barátságot, és ha valakiről megtudom, hogy vegetát vagy leveskockát használ, az nekem ne papoljon a főzésről, mert nyilvánvalóan fogalma sincs a fűszerekről és az ízekről.

Egy finom húsleves ugyanis ott kezdődik, hogy tisztában vagyunk az alapokkal: tudjuk, milyen húst és milyen zöldségeket  kell használni hozzá. Ha a mennyiségeket és az elkészítés módját is betartjuk, akkor nyert ügyünk van.

Ha nem is tudjuk megenni a nagy fazék húslevest, az alaplevet le is lehet fagyasztani, és fel lehet használni más ételekhez, például rizottókhoz és ragukhoz.

A húsleveshez csontos húst kell vásárolni, mert a csontokban rengeteg íz van, ettől lesz igazán karakteres ízű a levesünk. Természetesen vegyük figyelembe, hogy a szárnyas húsok (pulyka nyak, csirkefar-hát, nyúl eleje) hamarabb, egy órán belül megfőnek, mint a vörös húsok (sertés csontos karaj, marha fartő), amiknek akár több óra is kell. Én most nyúlból készítettem levest, ami nagyon egészséges, mert zsír szinte egyáltalán nincs rajta, és nagyon finom a húsa. A zöldségek minden húslevesnél ugyanazok legyenek. Ami semmiképp sem hiányozhat ezek közül, az a sárga-és fehérrépa a petrezselyemzölddel együtt, és amit mindenképpen mellőzzünk, az a krumpli (van, aki azt is tesz bele, de minek). A többi, lent leírt zöldségekből minél többet használunk fel, annál finomabb, karakteresebb ízű lesz a levesünk.

Hozzávalók:

- 1 kg csontos hús

- 3-4 nagy szál sárgarépa (ha kisebbek, lehet több, de ne legyen túl sok, mert édesíti a levest)

- 1-2 szál nagyobb fehérrépa petrezselyemzölddel együtt

- 2 nagyobb fej vöröshagyma

- 1 karalébé

- 1 kisebb fej zellergumó és a zellszár a levekkel együtt

- 1 tv paprika

- szemes bors (az őrölt nem jó!)

- só

Elkészítés:

A húst érdemes már megtisztítva, lehártyázva megvásárolni, ellenkező esetben ezt nekünk kell megcsinálni. Fontos, hogy mindig hideg vízben tegyük fel főni a húst! Kb. 3-3,5 l vízzel kell felönteni, lehetőleg legalább egy 7 l-es fazékban.

20190119_111025.jpg

Amíg elkezd melegedni a víz, pucoljuk meg a zöldségeket és tegyük félre. Nem kell őket feldarabolni, egyben kell belefőzni a levesbe, csak a karalébét és zellert érdemes 3-4 nagyobb darabra vágni. Mossuk meg őket, és tegyük félre egy tál vízbe. Ezt akár este is megcsinálhatjuk, ha másnap délelőtt nincs időnk bíbelődni ezzel, a hideg vízben nem lesz semmi bajuk.

20190119_112605.jpg

Eközben a víz ha már forr, elkezd habosodni a teteje, ezt a habot kanál vagy szűrő segítségével el kell távolítani, hogy szép, tiszta legyen a levesünk. Ez a hab a húsból és csontokból fő ki, nem kell megijedni tőle.

20190119_112626.jpg

Amikor a hús már félig megfőtt (ez a nyúl esetében kb. 20-30 perc, vörös húsoknál kb. 1 óra), hozzáadhatjuk a zöldségeket és a fűszereket is, majd főzzük még kb. 30 percet. A sóval óvatosan kell bánni, ahány fajta, annyi féle. Borsból azért használjunk szemeset, mert az őrölttől zavaros lenne a levesünk. A bors ízlés kérdése, de legalább 10 szem borsot tegyünk bele. Én többet szoktam, legalább 15-20 szemet.

Ha már minden megpuhult, vegyük le a tűzről, és egy edénybe szedjük ki a húsokat, egy másikba a zöldségeket, végül szűrjük le a levest egy kisebb fazékba vagy egyenesen a leveses tálba, ha az ünnepi sztalra akarjuk tenni. Lehet külön-külön tálalni, vagy visszatenni a leszűrt levesbe a zöldségeket, és a lefejtett húsokat.

20181026_201143.jpg

Én nem szeretem annyira a húslevesben a tésztát, de ha levesbetétet is szeretnétek hozzá enni, azt érdemes külön vízben megfőzni, mert elég sokat magába szívna a levesből.

A húslevessel alig van munka, cserébe nagyon egészséges és kiadós étel, főleg megfázásos időszakban valódi gyógyír. A magyar családok asztalán pedig hagyományos vasárnapi eledel. Tanuljátok meg elkészítetni! :)

Főzésre fel!

süti beállítások módosítása