Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Ananászos rizs

Egyszerű, finom és végre nem egy szokványos köret

2018. augusztus 25. - Eddi konyhája

20180812_115526.jpg

Sokan ódzkodnak a gyümölcsös ételektől, pedig ha megfelelő módon készítjük el ezeket az ételeket, akkor nemcsak különleges, de nagyon finom fogásokat kapunk! Ezúttal egy ananászos köret receptjét osztom meg Veletek.

Tudtátok, hogy a bromelán nevű enzim okozza az ananász fogyasztása utáni zsibbadó, csípős érzést a szájban? Ez az enzim gyakorlatilag elkezdi lebontani a szánkban levő fehérjét, de persze csak molekuláris szinten. Állítólag ha már eléggé érett az ananász, akkor ilyen gond nem fordulhat elő, de mint most kiderült, a főzés is segít a problémán. :)

 Hozzávalók (4 főre):

- 1 érett ananász

- 3-4 szál újhagyma

- 1 ek vaj

- 1 ek olívaolaj

- 2 bögre jázmin rizs (2 dl-es bögrével)

- 4 bögre víz

- só (ízlés szerint)

- néhány levél friss bazsalikom

Elkészítés:

A valódi ananász sokkal finomabb, mint a konzerv, és nem is drágább, ezért ha tehetitek, ne konzerv ananászt használjatok. Persze ja nincs más, megteszi az is. A valódi ananászt tisztítsuk meg, és vágjuk kockákra. A konzerv ananászról elég leönteni a löttyöt, és már lehet is kockázni.

A vajat és az olívaolajat kezdjük el közepes lángon hevíteni egy vastag aljú edényben, majd dobjuk rá a felkarikázott újhagymát. Ha már kicsit megdinsztelődött, szórjuk hozzá a rizst, és azt is pirítsuk kissé üvegesre. Öntsük fel a kétszeres mennyiségű vízzel, sózzuk meg, és fedjük le az edényt. Figyelem! Ha nem rizottót készítünk, akkor innentől kezdve ne kevergessük a rizst, miközben fő, mert jobban kioldódik a benne lévő keményítő, és ragacsos lesz az egész.

A rizs ugyebár akkor készül el, ha felszívta az összes vizet, ezt azonban ne várjuk meg, hanem pár perccel az elkészülése előtt dobjuk hozzá az ananászt, és azzal együtt fejezzük be a főzést. Ha kész, tálaláskor tegyünk rá friss bazsalikomleveleket.

20180812_115521.jpg

Feltétlenül próbáljátok ki, mert nagyon frankó az íze! Illik hozzá a natúr csirkemell és a fűszeresebb húsok is.Én csak úgy magában is meg tudom enni, annyira finom. :)

Főzésre fel! :)

 

süti beállítások módosítása