Cékla. A magyar embernek rögtön beugrik az ecetes, helyenként fás céklaszelet, ami leugorva a villáról úgy landolt az ölünkbe, érintve az asztalterítőt is, hogy mindent bordóra festett. Olyan zöldség ez nekünk, mint a dagi amerikai gyereknek a csirkemell: azt hiszi, dinoszaurusz formában, bepanírozva született erre a világra. :)
Pedig van élet az ecetes céklán túl! Én először a főtt céklát ismertem meg, egy vákuumzacskóba négy darab főtt, enyhén barnás színű céklát csomagoltak. Az íze kellemes volt, de valamiért pont az az érzésem támad vele kapcsolatban, mint a krumplibaba esetében (nálunk így hívják), hogy az első falat ízlik, a második kevésbé, utána meg böeeeee.:)
Nemrég azonban, ahogy azt a Facebook oldalamon már írtam Nektek, barátnőmtől kaptam egy nagyobb mennyiségű zöldséget a kertjükből. Nem gömb alakú, hanem hosszúkás cékla is volt a pakkban, csodálkoztam is magamon, hogy felismertem. :) Az egy dolog, hogy gondolkodnom kellett, hogy a több kg-nyi zöldségnek mi legyen a sorsa anékül, hogy ki kellene dobni. A másik, fogósabb kérdés a céklák sorsát illetően merült fel. Nos, ekkor elegáns mozdulattal a krumplik közé dobtam őket, elvégre gyökérzöldség lévén sokáig eláll. De egyszer csak elővettem őket...
Régóta ki szerettem volna próbálni a sült céklát és a céklapürét, mert a bolti főtt céklából egyik sem volt az igazi. Szóval eljött az én időm! :)
Mindkét receptet megosztom Veletek, melyek után még egy bónusz ötlet is következik majd! ;)
Balzsamecetes sült cékla
Hozzávalók (2 személyre):
- kb. 400 g cékla
- 2-3 ek olívaolaj
- 3 ek balzsamecet
- 5-6 gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
A céklákat hámozzuk meg, kockázzuk fel, és tűzálló tálban keverjük össze a többi alapanyaggal.
Fedjük le alufóliával, majd tegyük a 180-200 fokos sütőbe egy órára. Késsel szurkáljuk meg, és ha még nem puha, tegyük vissza. Igazán ízletes, ütős köret lesz belőle, ezért inkább a lágyabb fűszerezésű húsokhoz illik, elsősorban vörös húsokhoz.
Céklapüré
Hozzávalók (2 személyre):
- kb. 400 g cékla
- 2-3 babérlevél
- só, bors (ízlés szerint)
- egy darabka vaj
- kevés tej
- egy kisebb gerezd fokhagyma (elhagyható)
Elkészítés:
A céklákat pucoljuk meg, vágjuk fel kockákra, és tegyük fel főni egy fazék sós vízbe, tegyük bele a babérleveleket is.
Főzzük addig, amíg a cékla megpuhul, majd szűrjük le róla a vizet, a babérleveleket dobjuk ki. A céklát törjük át, és még forrón adjuk hozzá a vajat, a tejet és a reszelt fokhagymát. Ezek mennyisége ízlés kérdése. A végén én botmixerrel is pürésítettem, mert krémes állagot szerettem volna elérni. Nagyon finom lett a végeredmény, lágy íze miatt fűszeres csirkecsíkokat sütöttem hozzá római köménnyel és chilivel.
És mi lenne a bónusz ötlet? A céklapüréből szendvicskrémet is lehet készíteni!
+Céklás szendvicskrém
Hozzávalók:
- céklapüré
- 150 g tejföl
- kb. 1 ek. mustár
- kb. 1 tk. balzsamecet
- só, bors
Elkészítés:
Egyszerűen csak össze kell keverni az alapanyagokat, természetesen a céklapürének már nem szabad melegnek lennie. Pontos arányokat azért nem írok, mert a céklapürét nem mértem le. Úgyhogy ez inkább csak egy irányadó ötlet, amit fel tudtok használni kedvetek és ízlésetek szerint! Nekem annyira finomra sikerült, hogy még a férjem is evett belőle, sőt, nagyon ízlett neki. :) Pedig lássuk be, ez a pink szín nem annyira hívogató egy férfi számára.:) Én pászkára kentem, de akár mártogatósként is fogyaszthatjátok zöldségek mellé.
Remélem, a receptjeim alapján kedvet kaptatok a cékla felhasználásához, és ízleni is fog!
Sütés-főzésre fel!