Ananász, sonka és hús: fantasztikus kombináció. Az eredmény egy könnyen elkészíthető, mégis különleges fogás.
Az ananászos hús volt az első, „kombináljuk a húst gyümölccsel” élményem. Anyukám ünnepi fogásként hawaii kotlettet készített, és emlékszem, gyerekként nem hozott ez lázba. A gyümölcsös hús nálam kimerült a menzán megismert "szürke sült hús meggyszószban" cuccal, és mindig mondtam a konyhás néninek, hogy kíméljen meg a meggyszósztól, és végül csak a rizst ettem meg magában, mert a hús is ehetetlen volt. :) De amikor Anyu hawaii kotlettjét megkóstoltam, az íze olyan meggyőző volt, hogy ez az étel vált az egyik legnagyobb kedvencemmé! Mindenkinek van egy tuti befutó válasza arra az anyai kérdésre, hogy "mit főzzek, ha hazajöttök?"-re, hát nekem ez az.
Én most sertéskaraj helyett csirkemellel készítettem el, de így is nagyon finom lett.
Könnyen, de nem túl gyorsan elkészíthető ételről van szó, de az a kevés fáradtság igazán megéri, ha egy kis változatosságra vágyunk.
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 szelet kisebb csirkemell
- 1 ananász, vagy 1 doboz ananászkonzerv
- 8 szelet jó minőségű sonka
- étolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1 kis darabka vaj
- víz
Elkészítés:
A csirkemelleket enyhén klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd egy kevés olajon pirítsuk meg mindkét oldalukat. Ezzel gyakorlatilag elősütjük a csirkét, tehát nem kell teljesen átsütni, csak egy kis kérget kapjon, hogy puha, szaftos maradjon a belseje. Tegyük félre egy tányérra, és ugyanabban az edényben tegyük ugyanezt a sonkaszeletekkel is. Az ananászkonzervről öntsük le a cukros levet. A kis előrelátók persze ennél a momentumnál nyúljanak be a spájzba, és vegyék elő szépen a friss ananászt, ami sokkal-sokkal finomabb, de nekem akkor jut eszembe ilyen kaját csinálni, ha csak konzervananász van itthon. :) Szóval nálam a kifinomultság ott be is fejeződik ez esetben, hogy löncshús helyett finom sonkát használok, és kihagyom a Vegetát, ellenszegülve a Laci bácsi-féle gasztronómia alapelvárásainak. :)
Kicsit túltoltam a blablát, úgyhogy visszatérve a fás ananászkonzervhez! Miután a sonkaszeleteket is megpirítottuk, az ananászkarikák mindkét oldalát is pirítsuk meg, így enyhén karamellizálódni fog a felszínük. Vegyük ki az edényből, és tegyük félre a hús és a sonka mellé.
A kimaradt ananászkarikákat turmixoljuk össze, és öntsük a visszamaradt pecsenyeszafthoz (én ezt most kihagytam, és mártás nélkül készítettem), és adjunk hozzá egy pici vizet, csak annyit, hogy készre tudjon párolódni a hús. Dobjunk az edénybe egy kis darabka vajat is, ami besűríti kissé a mártást. Kóstoljuk meg, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Tegyük vissza az elősütött csirkemellszeleteket, rájuk egy-egy sonkaszeletet, végül az ananászkarikákat, majd fedjük le. Kb. fél órán át, vagy amíg a hús megpuhul, pároljuk az ananászos mártásban. Ha elkészült az étel, tört krumplival, rizzsel vagy bulgurral tálaljuk.
Ha karajjal készítjük az ételt, csak arra kell odafigyelni, hogy a karajnak több idő kell, amíg megpuhul, egyébként minden mást csináljuk ugyanúgy,ahogy leírtam.
Próbáljátok ki ezt a receptet, mert tényleg isteni az íze!
Főzésre fel!