A főzés többnyire arról szól a hétköznapokban, hogyan dobjunk össze egy villámgyors ételt, ami finom, laktató, és persze nem igényel nagy odafigyelést. Ha a pénz sem vet fel minket, akkor a költséghatékonyság egy plusz pont. Ez a villámgyors recept minden feltételnek megfelel, és remek példa arra is, hogy nem kell mindenféle zacskós, poralapú borzalmat használni az egyszerű és gyors főzéshez.
Egyetlen szempont maradt most figyelmen kívül, az pedig a diéta. Bizony, tömény szénhidrátbomba ez a kaja, elvégre sem a tejszín, sem a tészta, sem a sajt nem alakbarát, de a férjemet ez egyáltalán nem zavarja, és ez az étel most neki készült.
Már a gombapaprikás receptemnél leírtam az üveges gombáról alkotott véleményemet, így most csak maradjunk annyiban, hogy ez volt itthon, és kész. :)
Hozzávalók (2 adagra):
- 1 üveg szeletelt csiperke gomba
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- étolaj
- 200 ml tejszín
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 ek mustár
- 1 ek tárkony
- 1 ek petrezselyemzöld
- 1 dl száraz sherry (elhagyható)
- fusilli tészta
Elkészítés:
Tegyük fel a tésztát főni, ezalatt készítsük el a gombamártást.
Az apróra vágott vöröshagymát kezdjük el pirítani kevés olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Az üveges gombáról öntsük le a levet, ha szeretnénk, aprítsuk össze, és adjuk a hagymákhoz. Pirítsuk együtt őket, majd öntsük rá a sherryt.Ha elpárolgott az alkohol, adjuk hozzá a sót és a fűszereket.
Keverjük hozzá a mustárt is, öntsünk hozzá kevés vizet, csak annyit, hogy legyen egy kis szaftja. Ha már rottyantottunk rajta egyet, mehet hozzá a tejszín is, amivel újra fel kell forralni, és megvárni, amíg besűrűsödik.
A főtt tésztáról öntsük le a vizet, a főzővízből keveset tehetünk a szószba, de nem muszáj. A tésztát tegyük egy hőálló tálba, borítsuk be a szósszal, és keverjük el. A tetejére tetszőleges mennyiségű reszelt sajtot tegyünk, és mehet is a sütőbe.
Süssük 180 fokon addig, amíg szépen megolvad a tetején a sajt, ez kb. 15-20 perc.
Gyakorlatilag 15 percet kell foglalkoznunk ezzel az étellel, a sütő megteszi a többit. De ha ezt is meg akarjuk spórolni, akkor nem muszáj jénai tálban megsütni, lehet azonnal tálalni. Egyszerű és nagyszerű.
Főzésre fel!