Már az elején leszögezem, ez egy saját recept, és nem az igazi burgonyás változat, mert mint tudjátok, a gyorsan elkészíthető ételek híve vagyok.
Az ötlet egy házi buliban fogalmazódott meg, ahol bedobtam, hogy tudok pizzát sütni. Akkor kitalálták a többiek, hogy legyen egy sima pizza, és legyen töki pompos. Töki pompos, annyira idegesítő ez a név, nem? :) Megcsináltam az egyik receptem alapján a tésztát, és ez lett a pizza és a pompos alapja is. Elég jó cucc lett a végeredmény, így azóta itthon is megcsináltam már a saját verziómat.
Hozzávalók (2-3 személyre):
- 300 g kenyérliszt
- 1 tk só
- 1,7 dl meleg tej
- 1 tk cukor
- fél zacskó porélesztő
- 4 ek olívaolaj (ha nincs, az étolaj is jó)
Feltéthez:
- 250 g tejföl
- 1 rúd kolbász
- 1 fej lilahagyma
- 1 konzerv kukorica
- brindza (elhagyható)
- só, bors (ízlés szerint)
- 1 tk pirospaprika
- reszelt sajt
Elkészítés:
Mint minden kelt tésztánál, itt is az élesztő felfuttatásával kell kezdeni, mert ez idő alatt ki tudjuk mérni a többi hozzávalót. A tejnek sem hidegnek, sem forrónak nem szabad lennie, hanem langyosnak!! Elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Amikor habossá válik a felszíne, felfutott. Nincs más dolgunk, mint összekeverni az alapanyagokat, és addig dagasztani a tésztát, amíg olyan ruganyossá válik, hogy ha megnyomjuk az ujjunkkal, visszaugorjon, ez kb. 5-10 perc. Akkor jó, ha már nem tapad sem a kezünkhöz, sem a munkapulthoz.
A tészta már 20-30 perc alatt is megkel, de ha nem vagyunk nagyon éhesek, hagyhatjuk egy órát is kelni. Nem kell feltétlen meleg helyre tenni, de ügyelni kell rá, hogy a tészta le legyen takarva egy tállal vagy tiszta konyharuhával, ne érje hideg és ne nyissuk rá az ablakot.
Amíg kel a tészta, készítsük elő a feltétnek valót. A tejfölt tegyük egy tálba, és keverjük el benne a sót, a borsot és pirospaprikát. Kolbász és hagyma mindenképpen legyen a töki pomposon, anélkül nem az igazi. A kolbász legyen jó minőségű, ne valami vacak, elvégre ez adja a pompos fő ízét. Én nem vagyok oda a túl zsíros ételekért, ezért a szalonnát kihagytam, helyette egy kis kukoricát tettem rá, szeletelt lilahagymát és egy kevés morzsolt brindzát. Gyakorlatilag a fantáziára van bízva, ki mit tesz rá.
Ha minden elő van készítve, és a tészta is megkelt, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kinyújtott tésztát, kenjük meg a fűszeres tejföllel, és tegyük rá a feltétet, legvégén a sajttal.
Süssük kb. 20 percig, vagy amíg a sajt szép színt nem kap. Nem egy különösebben szép étel, de azért egy sima melegszendvicstől jobb, ugye?
Próbáljátok ki!
Sütésre fel!