Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Diós répatorta

2021. március 31. - Eddi konyhája

20210327_161823-01.jpeg

Húsvétkor nagy favorit süti a répatorta, de valójában az év bármely napján érdemes megsütni, mert egyszerű, elronthatatlan és nagyon finom.

Én nem kedvelem a vajkrémeket és mascarpone kencéket, szerintem ez a torta így, önmagában, egy kis cukormázzal a tetején az igazi. Mivel maga a tészta elég szaftos, nem fog hiányozni a krém, de persze aki szereti, tehet mellé tejszínhabot is akár.

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):

- 300 g liszt

- 3 tojás

-  3-4 db sárgarépa (reszelve 250-300 g) 

- 1,5 dl olaj

- 250 g cukor

- 1 cs. vaníliás cukor

- 1 tk fahéj

- 1 tk őrölt gyömbér

- 1 cs. sütőpor

- 1 narancs narancs reszelt héja

- 100 g dióbél

- 3-4 evőkanál porcukor (díszítéshez)

Elkészítés:

Mindenekelőtt készítsük elő a tortaformát, béleljük ki sütőpapírral, majd daráljuk le a diót. Én nem daráltam teljesen finomra, mert jobb szeretem, ha nagyobb darabok is maradnak benne. Daráló híján egy vastagabb zacskóba téve, sodrófával is össze lehet törni.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A darált dióból tegyünk félre egy keveset, amit a végén a torta díszítéséhez használunk fel.

A cukrot keverjük ki a tojások sárgájával és az olajjal. Adjuk hozzá a sütőporos lisztet és a többi hozzávalót, majd alaposan keverjük el, végül a diót is keverjük el benne.

A tojások fehérjéből verjünk habot, és óvatosan forgassuk hozzá a masszához, majd öntsük sütőpapíros tortaformába, és süssük 180 fokon kb. 40-45 percig (ha a torta közepébe fogpiszkálót szúrunk, és nem tapad hozzá a tészta, akkor kész).

A cukormázhoz a porcukorhoz apránként, teáskanállal adjuk a vizet, mert nagyon kevés víz is elég ahhoz, hogy folyós legyen a cukormáz. Ezt öntsük a torta tetejére, hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalán, és rögtön szórjuk meg a korábban félretett dióval.

20210327_160918-01.jpeg

Nem lehet elrontani! :)

süti beállítások módosítása