Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Házi ropi

2020. december 29. - Eddi konyhája

img_20201114_174117-01.jpeg

Hogy miért lehet létjogosultsága egy ilyen receptnek? Hát mert a boltban sajnos nem lehet igazán finom ropit kapni.

A bolti ropik  vagy meg vannak égetve, vagy túl vannak sózva, vagy tele vannak olyan adalékanyagokkal, amik elveszik a kedvünket a fogyasztástól. A ropi egy három alapanyagos ropogtatnivaló: só, víz, liszt. Én most egy kis olajjal, és szárított zöldfűszerekkel is felturbóztam.

Hozzávalók (kis adag): 

- 125 g búzarliszt 

- 1 ek. olaj

- kb. 75 ml víz (függ a liszttől)

- fél tk. só (ízlés szerint)

- fűszerek tetszés szerint (oregánó, bazsalikom, chilipor, bors, fokhagymapor stb.)

Elkészítés:

Az alapanyagokat mérjük ki, és jól keverjük el egy tálban, kézzel kicsit dolgozzuk össze, hogy teljesen sima tésztát kapjunk. Ha nagyon ragadna, pici lisztet még lehet hozzáadni. Ha kidolgoztuk a tésztát, akkor letakarva hagyjuk pihenni 10 percig.

Ezalatt készítsünk elő egy nagy tepsit, és tegyük bele sütőpapírt, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tésztából csippentsünk le kis darabokat, és sodorjunk akkora átmérőjű és hosszúságú rudakat, amekkora ropikat szeretnénk. Minél vastagabbra sodorjuk, annál tovább kell sütni ahhoz, hogy az egész ropi ropogós legyen, és ne maradjon puha a belseje. Ezért érdemes egészen vékonyra nyújtani. 

img_20201114_165657-01.jpeg

A sütési idő eltérő lehet sütőtől függően, és a ropik mérete miatt. 10-15 perc után, vagy ha már aranybarnák a ropik, vegyetek ki egyet, és ellenőrizzétek, hogy belül puha-e még, ha igen, akkor még sütni kell 160 fokon a kívánt hatás eléréséhez.

Lehet egészségesebb verziót is gyártani, és lecserélni a simalisztet teljes kiőrlésűre, vagy próbálkozhattok gluténmentes lisztekkel is. A fenti mennyiségeket duplázzátok vagy triplázzátok, ha nagyobb társaságnak készültük sütni.

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása