Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Briós

Nem kaptok a boltban? Süssetek magatok brióst!

2020. június 13. - Eddi konyhája

img_20200601_083028-01.jpeg

Rég nem osztottam meg Veletek receptet, úgyhogy éppen ideje volt már. :) Sok oka volt a nagy hallgatásnak, de egy finom házi brióssal most megtöröm a csendet. Az alaprecept  - mint oly' sok kalácsom esetében - Anyukámtól származik, csak pici módosítás van benne. Fogadjátok szeretettel, és süssétek meg! :) Természetesen össze sem hasonlítható a boltban kapható briósokkal, mert sokkal jobb, szóval tuti szeretni fogjátok.

Hozzávalók:

- 500 g liszt

- 60 g vaj vagy margarin

- 50 g porcukor

- 3 dl tej

- 1 zacskó porélesztő (vagy 25 g friss)

- 2 kisebb tojás sárgája

- csipet só

-  tojás a kenéshez

- kristálycukor a tetejére

Elkészítés:

A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt úgy, hogy egy teáskanál cukrot is adjunk hozzá. A vajat olvasszuk meg, és ha felfutott az élesztő, a többi alapanyaggal együtt tegyük egy tálba, és dagasszunk sima tésztát. Hagyjuk kelni legalább fél órát, vagy amíg a duplájára nem nő. Ezután osszuk annyi részre, ahány darab, és amilyen nagyságú briósokat szeretnénk, a mini briósokhoz 32 részre, a nagyobbakhoz 16 részre osszuk, szóval rátok van bízva. A darabokat egyesével sodorjuk kis rudakká, majd formázzunk belőlük brióst.

A formázás többféle módon történhet. A klasszikus formához a vékonyra sodort rudakat csiga formában feltekerhetjük, a végét behajtva a csiga alá. De köthetünk csomót is a rúdból, aminek a felfelé álló végét alulra dugjuk, a lefelé lógó végét felül áthajtjuk. Erről több videót lehet találni a interneten.

Tegyük sütőpapíros tepsire a briósokat, és kelesszük őket legalább fél órán át. Melegítsük elő a sütőt, és a megkelt briósokat kenjük meg tojással, majd szórjuk meg a tetejüket egy kevés kristálycukorral. Süssük 200 fokon 15-20 percig (a méretüktől függően.)

Sütésre fel!

 

 

 

 

süti beállítások módosítása