Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Sacher-torta

2019. szeptember 07. - Eddi konyhája

img_20190907_163209-01.jpeg

Nagyon szeretem a klasszikus tortákat, leginkább ezek állnak közel az ízlésemhez. A Sacher-torta egy örök klasszikus, és majdnem mindenki szereti, mert a fő összetevői a legnagyobb kedvencek közé tartoznak: csokoládé és sárgabarck lekvár.

A Sacher-torta kevés alapanyagból áll, és az ilyen édességeknél az a legfontosabb, hogy ez a pár hozzávaló jó minőségű legyen, mert minden kis csalás vagy spórolás ront az élvezeti értéken. Ennél a tortánál bizony nem elég egy sima piskóta, ennek csokis piskótának kell lennie, a lekvár véletlenül se legyen valami ipari hitlerszalonna, és természetesen a csokoládé se legyen valami tré tejbevonómassza.

Maga az elkészítés nem bonyolult, szerintem az egyik legkönnyebben összerakható torta.

Hozzávalók (22 cm-es tortaforma):

- 150 g étcsokoládé (én 55%-os kakaótartalmút használok)

- 150 g vaj

- 150 g porcukor

- 7 g kristálycukor

- 1 cs vaníliás cukor

- 6 tojás

- 150 g liszt

- fél cs sütőpor (5 g)

- csipet só

- kb. 300 g sárgabarack lekvár

- 150 g étcsokoládé

- 150 ml habtejszín (legalább 30%-os zsírtartalmú)

Elkészítés:

Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 22 cm-es tortaformát. A szobahőmérsékletű vajat habosítsuk ki a porcukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott, de kihűlt csokoládét, és keverjük el. A tojásokat válasszuk ketté, és a sárgáját egyesével, folyamatos keverés közben adjuk hozzá a csokis masszához. A fehérjét a csipet sóval verjük félkemény habbá, majd a kristálycukorral és vaníliás cukorral verjük tovább, amíg kemény hab nem lesz. A hab felét forgassuk a csokis alaphoz, majd az átszitált, sütőporos lisztet is keverjük el benne. Végül a hab maradék felét óvatosan forgatva adjuk hozzá. Az így kapott tésztát öntsük a tortaformába, egyengessük el a tetejét, és tegyük a 180 fokra előmelegített sütő középső rácsára, légkeverésre. Sütőtől függően 35-40 percig süssük (az első 15-20 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját!), és ha úgy érezzük, kész, fogpiszkálóval ellenőrizzük, tapad-e a tészta. Ha igen, süssük még 5 percig.

A tészta teteje, mint a piskótáknál általában, fel fog kissé púposodni, és esetleg meg is repedhet, de ne aggódjunk, ez normális. Ezt le lehet vágni róla, vagy ha fejjel lefelé fordítva hagyjuk kihűlni, akkor visszanyomódik ez a pukli.

Ha teljesen kihűlt a tészta, vágjuk ketté.

20190907_150536-01-01.jpeg

A baracklevárt kissé melegítsük fel, és kenjük meg alaposan a tésztalapokat vele, tegyük őket egymásra, és a lekvárral vonjuk be a torta tetejét és oldalát is. Várjuk meg, amíg kissé beszívja a tészta a meleg lekvárt.

img_20190907_151515-01.jpeg

Ha azt szeretitek, ha a Sacher-tortán ropog a csokoládébevonat, akkor ne adjatok hozzá tejszínt, de akkor 150 g helyett legalább 250 g csokoládét használjatok. Én jobban szeretem, amikor picit puhább a bevonat, így szeletelni is könnyebb. A tejszínt melegítsük gyöngyözésig, majd adjuk hozzá az összetört csokit. Addig kevergessük, amíg teljesen el nem olvad benne. Tegyük félre hűlni, ezalatt picit sűrűsödik az állaga, de még folyós marad. Vigyázat! Ha beteszitek a hűtőbe, a csoki elkezd megkötni, és nem lehet majd szépen ráönteni a tortára.

Mielőtt a csokiöntetet ráöntenénk a tortára, tegyünk alá egy sütőlemezt szilokonos sütőpapírral, mert így erre fog ráfolyni a felesleges csoki. Ezt akár fel is használhatjuk máshoz. Tegyük be a tortát a hűtőbe dermedni pár órára, vagy akár egész éjszakára.

img_20190907_153118-01.jpeg

A tetejét lehet díszíteni a "Sacher" felirattal, amit olvasztott csokival írhatunk rá, vagy egyéb csokidíszekkel is. Szerintem viszont ez a torta díszítés nélkül is gyönyörű a csokiöntettel.

 img_20190907_163928-01-01.jpeg

Próbáljátok ki!

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása