Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Isler

Egy sütemény, ami garantáltan finomabb, ha magunk készítjük, mint ha boltban vennénk.

2018. december 16. - Eddi konyhája

20181211_160813.jpg

Kevés ember rajong annyira a házi islerért, mint én. Boltban, cukrászdában sosem veszek, mert mindig óriási csalódás. Szerintem egy cukrászda van, ahol mennyeien készítik, de ez nem a reklám helye.:) A családi receptet már megosztottam veletek korábban, most egy kicsit módosítottam rajta, és nekem így jobban bejön. Omlós, diós tészta, savanykás lekvár és ropogós, vastag csokiréteg. Nos igen, ez maga a Mennyország. :)

Így az adventi időszakban különösen népszerű desszert, sokáig eláll, könnyű elkészíteni és szállítani is, de ami a legfontosabb: nagyon finom!

Hozzávalók (14 db közepes islerhez):

- 250 g süteményliszt

- 150 g vaj vagy margarin

- 100 g porcukor

- 50 darált dió

- pár evőkanál lekvár

- kb. 250 g étcsokoládé

Elkészítés:

Linzertésztát kell készíteni, ehhez egy tálba szitáljuk át a lisztet a porcukorral, adjunk hozzá egy csipet sót is, majd morzsoljuk el a hideg, kockákra vágott vajjal. Gyorsan kell dolgozni, ne hagyjuk, hogy a kezünk melege felolvassza a vajat! Ezért jobb ezt a műveletet géppel csinálni. A morzsalékos tésztát könnyű összegyúrni, még ha elsőre száraznak is tűnik. Még véletlenül se adjunk hozzá tejet vagy mást!

Tegyük egy zacskóba, és pihentessük a hűtőben legalább fél órán át, de akár egy egész éjszakát a hűtőben maradhat. A jó omlós tésztánál ugyanis elengedhetetlen, hogy a vaj visszahűljön benne, mielőtt dolgozni kezdünk vele.

Alaposan lisztezett deszkán nyújtsuk vékonyra a tésztát, kb. 4 mm-esre, és szaggassuk ki egy pohárral. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire a tésztakorongokat, majd tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süssük világosra őket. Ez sütőtől függően kb. 10 perc. Ha már elkezd barnulni a széle, mindenképp vegyük ki!

20181211_141234_1.jpg

Amikor kihűltek, kettesével ragasszuk össze őket lekvárral. Érdemes sűrű állagú, és savanykás ízű lekvárt választani, mert azzal könnyebb dolgozni, és jobb lesz az íze. Én meggylekvárt választottam, de remek hozzá a szeder- vagy a ribizlilekvár is. Az összeragasztott islereket tegyük egy süteményrácsra, ennek hiányában a sütőrács is megteszi. Ha egy sütőpapírt teszünk a rács alá, a felesleges csoki arra fog folyni, ami ha megkötött, leszedhető róla és később újra felhasználható, és így nem megy kárba.

20181211_145734.jpg

A csokit olvasszuk fel vízgőz fölött. Ha nem lenne elég folyós, egy kevés étolajat keverjünk el benne. Érdemes a csokit egy kiöntőbe tenni, mert abból könnyen rá lehet csurgatni az islerekre.

Hűtsük le az islereket, hogy a csoki megkössön rajtuk. Másnap fogyasztható, addigra puhul meg a tészta. Tegyük egy jól záródó fémdobozba, így sokáig eláll. Feltéve, ha marad. :)

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása