Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Túró rudi torta

Sütés nélküli finomság, ami tényleg olyan, mint a túró rudi!

2018. március 25. - Eddi konyhája

20210307_160916-01-01.jpeg

Létezik olyan magyar ember, aki ne szeretné a túrót rudit? Biztos. De ha ti is ugyanúgy odavagytok ezért az édességért, mint én, akkor próbáljátok ki a receptemet!

Hozzávalók (18 cm-es tortára):

- 70 g háztartási keksz

- 40 g vaj

- 1 ek porcukor

- 1 ek holland kakaópor

- 250 g félzsíros vagy zsírszegény túró

- 2 ek tej

- 200 ml habtejszín (30%-os)

- 1 csomag expressz zselatin fix (Dr. Oetker, 20 g)

- 1 zacskó vaníliás cukor

- kb. ek porcukor (ízlés szerint lehet több is)

- 1 citrom reszelt héja

- 100 g étcsokoládé

- 1-2 ek étolaj (elhagyható)

Elkészítés:

A kekszaljhoz azért jó a háztartási keksz, mert elég jellegtelen az íze, és itt  most csak a tortaforma miatt kell, hiszen kell valami "tészta" a túró alá, ami nem túl vastag.

A kekszet daráljuk le, vagy zúzzuk össze egy zacskóban, sodrófával. A vajat olvasszuk fel, majd keverjük össze a keksszel, a cukorral és a kakaóporral együtt. Nyomkodjuk a morzsát a kapcsos tortaforma aljába, és egy pohár segítségével egyengessük el, majd tegyük be a hűtőbe.

A túróhoz adjuk hozzá a tejet, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd botmixerrel keverjük teljesen simára a masszát, így eltűnnek a túró göbök és a citromhéj darabkák. Ezután keverjük el benne a porcukrot. A tejszínt verjük habbá egy tálban, közben adagoljuk hozzá a zselatin fix port. Ha ez megvan, óvatosan keverjük el a túróval. Kóstoljuk meg, és ha nem találjuk elég édesnek, adjunk még hozzá porcukot, ez abszolút ízlés kérdése.

Vegyük ki a hűtőből a tortaformát, és a kekszalapon egyengessük el a túrós krémet, majd tegyük vissza ismét a hűtőbe. A csokit törjük kockákra egy tálban, és adjuk hozzá az étolajat. Együtt melegítsük meg a mikróban, gyakran kevergetve, és vigyázva, hogy ne forrósítsuk túl. Az olaj azért kell bele, hogy ne törjön össze a csoki a tortán, amikor szeleteljük, és azért kell együtt melegíteni és jól elkeverni az olvadt csokival, mert ellenkező esetben márványos lesz, amikor megköt.

Ahogy a hozzávalóknál írtam, az olaj elhagyható, és ez esetben sokkal roppanósabb lesz a végeredmény, és a túró rudin is a roppanó csoki a legjobb. Viszont ez egy torta, szóval ha nem összetrancsírozva akarjuk felszeletelni, nyomassuk azt az olajat. :)

Öntsük a csokit a torta tetejére, és hagyjuk a hűtőben legalább egy órán át, de a legjobb, ha egy éjszakát a hűtőben pihen, mert így jobban összeáll a keksz alap is.

20210307_160035-01.jpeg

Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető finomság, feltétlenül próbáljátok ki!

"Sütésre" fel! :)

 

süti beállítások módosítása