Létezik olyan magyar ember, aki ne szeretné a palacsintát? Túrós, lekváros, kakaós vagy diós? A palacsintaevés olyan hagyomány, amit az ember felnőtt fejjel is megőriz, hogy újra gyereknek érezhesse magát.
A palacsinta talán a leggyorsabban elkészíthető tésztaféle, legalábbis, ha nem ötvenet akarunk kisütni. A tésztát két perc alatt be lehet keverni, és újabb pár perc alatt ki is lehet sütni.
Kevésbé gyors, de annál finomabb verziója a Gundel-palacsinta, amit legalább egyszer mindenkinek kötelező otthon elkészítenie, elvégre egy valódi hungarikumról van szó.:) Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki ugyanis ezt a desszertet, amely annyira ízlett Gundel Károlynak, hogy Márai-palacsinta néven fel is vette az étterem étlapjára. A nevét akkor változtatták Gundel-palacsintára, amikor Máraiék emigráltak.
A tésztarecept saját, a főzött diókrém pici változtatással csalási recept alapján készült, a csokoládéöntetet pedig egy nagyon egyszerű csokiszósz, szóval az alábbi recept nem az eredteti Gundel-recept.
Palacsintatészta (8-10 db-hoz):
- 200 g simaliszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szóda (vagy szénsavas ásványvíz)
- 1 csipet só
- 1 ek. cukor
- 2 ek. olaj
Diós töltelék:
- 200 g dióbél
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek. cukor
- 1 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
Csokoládéöntet:
- 100 g étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 2 ek. rum (ízlés szerint)
Elkészítés:
A csokoládéöntettel érdemes kezdeni, mert hűlnie kell a megfelelő állag érdekében. A habtejszínt gyöngyözésig melegítsük fel egy lábasban, majd vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a kockákra tört csokit. Ha teljesen felolvadt, adjuk hozzá a rumot is. Én 3 evőkanállal tettem bele, de ha valakinek 2 evőkanál után már elég, akkor álljon le vele.:)
A palacsintatésztát keverjük be, és hagyjuk pihenni a hűtőben. Ezalatt készítsük el a diós tölteléket. Ehhez pirítsuk meg a dióbelet egy száraz serpenyőben, majd daráljuk le.
A tejet a cukorral és citromhéjjal tegyük fel forrni, és adjuk hozzá a darált diót. Pár percig főzzük sűrű masszává, majd tegyük félre hűlni. Ha valaki szereti, keverhet bele mazsolát is.
Vegyük ki a hűtőből a palacsintatésztát, és süssük ki. 10 vékonyabb palacsintához elég a massza. A kihűlt palacsintákat kenjük meg a diókrémmel. Mivel negyedekbe fogjuk hajtani, és a krém elég masszív, úgy a legegyszerűbb, ha a masszát csak a palacsinta egynegyed részén egyengetjük el, és már lehet is hajtogatni.
Ha minden palacsintát megtöltöttünk, tegyük egy tányérra, szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk mellé a csokoládéöntetet, amiből mindenki annyi önt magának, amennyit szeretne.
Aztán persze bohóckodhatunk egy grandiózus látványú flambírozással is, hátha leég a hajunk, de én ezt inkább kihagytam. :) A palacsitasütés után így is kellően felforrósodott a konyhám és az agyvizem is. :)
Sütésre fel! :)