Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Gundel-palacsinta

Egy igazi hungarikum, amit ne csak étteremben rendeljünk, hanem készítsük el magunk

2017. július 20. - Eddi konyhája

 

p1013140.JPG

Létezik olyan magyar ember, aki ne szeretné a palacsintát? Túrós, lekváros, kakaós vagy diós? A palacsintaevés olyan hagyomány, amit az ember felnőtt fejjel is megőriz, hogy újra gyereknek érezhesse magát.

A palacsinta talán a leggyorsabban elkészíthető tésztaféle, legalábbis, ha nem ötvenet akarunk kisütni. A tésztát két perc alatt be lehet keverni, és újabb pár perc alatt ki is lehet sütni.

Kevésbé gyors, de annál finomabb verziója a Gundel-palacsinta, amit legalább egyszer mindenkinek kötelező otthon elkészítenie, elvégre egy valódi hungarikumról van szó.:) Márai Sándor felesége, Matzner Lola találta ki ugyanis ezt a desszertet, amely annyira ízlett Gundel Károlynak, hogy Márai-palacsinta néven fel is vette az étterem étlapjára. A nevét akkor változtatták Gundel-palacsintára, amikor Máraiék emigráltak.

A tésztarecept saját, a főzött diókrém pici változtatással csalási recept alapján készült, a csokoládéöntetet pedig egy nagyon egyszerű csokiszósz, szóval az alábbi recept nem az eredteti Gundel-recept.

Palacsintatészta (8-10 db-hoz):

- 200 g simaliszt

- 2 db tojás

- 3 dl tej

- 2 dl szóda (vagy szénsavas ásványvíz)

- 1 csipet só

- 1 ek. cukor

- 2 ek. olaj

Diós töltelék:

- 200 g dióbél

- 1 cs. vaníliás cukor

- 2 ek. cukor

- 1 dl tej

- 1 citrom reszelt héja

Csokoládéöntet:

- 100 g étcsokoládé

- 200 ml habtejszín

- 2 ek. rum (ízlés szerint)

 

Elkészítés:

A csokoládéöntettel érdemes kezdeni, mert hűlnie kell a megfelelő állag érdekében. A habtejszínt gyöngyözésig melegítsük fel egy lábasban, majd vegyük le a tűzről, és keverjük el benne a kockákra tört csokit. Ha teljesen felolvadt, adjuk hozzá a rumot is. Én 3 evőkanállal tettem bele, de ha valakinek 2 evőkanál után már elég, akkor álljon le vele.:)

A palacsintatésztát keverjük be, és hagyjuk pihenni a hűtőben. Ezalatt készítsük el a diós tölteléket. Ehhez pirítsuk meg a dióbelet egy száraz serpenyőben, majd daráljuk le.

20257431_1617970811547389_916120104_o.jpg

A tejet a cukorral és citromhéjjal tegyük fel forrni, és adjuk hozzá a darált diót. Pár percig főzzük sűrű masszává, majd tegyük félre hűlni. Ha valaki szereti, keverhet bele mazsolát is.

Vegyük ki a hűtőből a palacsintatésztát, és süssük ki. 10 vékonyabb palacsintához elég a massza. A kihűlt palacsintákat kenjük meg a diókrémmel. Mivel negyedekbe fogjuk hajtani, és a krém elég masszív, úgy a legegyszerűbb, ha a masszát csak a palacsinta egynegyed részén egyengetjük el, és már lehet is hajtogatni.

20272838_1617970704880733_813896492_o.jpg

Ha minden palacsintát megtöltöttünk, tegyük egy tányérra, szórjuk meg porcukorral, és kínáljuk mellé a csokoládéöntetet, amiből mindenki annyi önt magának, amennyit szeretne.

p1013130.JPG

p1013143.JPG

Aztán persze bohóckodhatunk egy grandiózus látványú flambírozással is, hátha leég a hajunk, de én ezt inkább kihagytam. :) A palacsitasütés után így is kellően felforrósodott a konyhám és az agyvizem is. :)

Sütésre fel! :)

süti beállítások módosítása