Nyár. Napsütés. Meleg. Még melegebb konyha. Mit nem szabad ilyenkor? Panelben élni. De ha a kegyes sors csak ezt adta, hát ne kapcsoljuk be a sütőt! :)
Egy újabb sütés nélküli desszertet kísérleteztem ki, ami jól jön a kezdőknek, mert tortát sütni, lássuk be, nem kis feladat; és jól jön mindenkinek, akinek melege van. :) Figyelem! Csak csokifanatikusok olvassanak tovább! ;)
Hozzávalók:
- 130 g háztartási keksz (vagy bármilyen más keksz)
- 40 g dió (kiváltható keksszel)
- 50 g vaj
- 2 dl habtejszín (30% zsírtartalommal)
- 200 g étcsokoládé (min. 50% kakaótartalommal)
- egy marék sótlan mogyoró
Elkészítés:
A kekszet a dióval együtt daráljuk le, én úgy szeretem, ha kissé nagyobb darabok is vannak benne. A diót meg lehet pirítani előtte száraz serpenyőben, mert akkor finomabb lesz. A vajat a tejszín felével és egy tábla csokoládéval olvasszuk fel, öntsük hozzá a kekszmorzsát, és jól keverjük el. Egy 22 cm-es tortaforma aljában egyenletesen terítsük el. A másik tábla csokoládét egy edényben törjük kockákra, a maradék tejszínt melegítsük gyöngyözésig, és öntsük rá a csokira, és keverjük simára, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon. Öntsük rá a kekszes alapra, ez lesz a ganache réteg a torta tetején. Díszítsük a szélét tört mogyoróval, de ezt el is hagyhatjuk, díszíthetjük mással is.
Tegyük dermedni a hűtőbe, legalább 1-2 órára, ennyi idő után a ganache még krémes állagú. Később jobban összeáll, ezért akár tepsibe is tehetjük a masszát, és később kis kockákra vágva is tálalhatjuk.
Igazi kényeztető finomság, tökéletes választás kezdőknek, és bárkinek a forró nyári napokra.
Ha tetszett, további receptekért kövesd a Facebook és az Instagram oldalam is!
Evésre fel! :)