Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Kakaós csiga

2016. július 04. - Eddi konyhája

Ez a házi kakaós csiga nem leveles, hanem kelt tésztával készül, így finom, puha lesz a végeredmény. 

Hozzávalók (2 tepsihez):

- 500 g sima liszt (BL55)

- csipet só

- 3 ek cukor

- 1 egész tojás

- 1 tojás sárgája

- 2,5 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 80 g olvasztott vaj

+ a kelt tésztára 50 g vaj, kakaópor és porcukor + tej vaníliás cukorral

Elkészítés:

Mindig az élesztő felfuttatásával kell kezdeni, mert ez idő alatt ki tudjuk mérni a többi hozzávalót. A tejnek sem hidegnek, sem forrónak nem szabad lennie, hanem langyosnak. Elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Amikor habossá válik a felszíne, felfutott. Nincs más dolgunk, mint összekeverni az alapanyagokat, és addig dagasztani a tésztát, amíg olyan ruganyossá válik, hogy ha megnyomjuk az ujjunkkal, visszaugorjon, ez kb. 5-10 perc. Akkor jó, ha már nem tapad a kezünkhöz. 

A tészta már 20-30 perc alatt is megkel, de ha nem vagyunk nagyon éhesek, hagyjuk egy órát kelni. Nem kell feltétlen meleg helyre tenni, de ügyelni kell rá, hogy a tészta le legyen takarva egy tállal vagy tiszta konyharuhával, ne érje hideg és ne nyissuk rá az ablakot.

1 órát hagyjuk kelni, majd kb. 1 cm vastagra nyújtsuk ki, kenjük meg olvasztott vajjal, és hintsük meg alaposan kakaóval és cukorral. Szorosan tekerjük fel, és szeleteljük kb. 1 cm vastag korongokra. Az így kapott csigákat tegyük a sütőpapírral bélelt tepsire, tenyérrel kicsit lapítsuk el, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre. Ha inkább vastagabb, pufók csigákat szeretnénk, akkor tegyük őket szorosan egymás mellé a tesiben, így sülés közben fölfelé fognak emelkedni.

Ha készek, a még forró csigákat locsoljuk meg vaníliás cukros meleg tejjel, ettől még finomabbak és puhábbak lesznek.

Sütésre fel! 

süti beállítások módosítása