Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Olasz pizzatészta

2016. június 06. - Eddi konyhája

Ez a pizzatészta receptem alapvetően annyiban tér el a "magyaros" pizzatészta recepttől, hogy tej helyett vízzel készül, és kissé más állagú és ízű tésztát kapunk sütés után.

Akinek már volt szerencséje eredeti olasz pizzát enni, és jobban ízlett neki, mint a magyar pizzériákban kapható vastag tésztájú, mindennel megpakolt verziója, az feltétlenül ezt a pizzatésztát készítse el! Én leginkább főzött paradicsommártással és mozzarellával szeretem, de nyári melegben, vagy ha nagyon sietünk, akkor lehet "csalni" picit. :)

Ebben az esetben én csak olívaolajjal locsolom meg sütés előtt a kinyújtott tésztát, paradicsomszeletekkel rakom körbe, megsózom, megborsozom és megszórom sonkadarabokkal és sajttal. Ennél gyorsabb pizzát nem is kívánhatunk magunknak. :)

Hozzávalók (2 adag vékony tésztájú pizza lesz belőle):

- 250 g liszt 

- 1,5 ek. olívaolaj (ha nincs, a sima étolaj is megfelelő)

- fél csomag szárított élesztő

- 1 tk cukor

- kb. 1 tk só (ízlés szerint)

- 150 ml langyos víz

Elkészítés:

Először az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg vízben. Ha felfutott, öntsük a kimért hozzávalókhoz. Kanállal addig keverjük, amíg összeáll, majd kezdjük el dagasztani.

A tenyerünk belső felével kezdjük el nyomkodni a tésztát úgy, hogy kissé elnyújtjuk közben. A cél az, hogy a liszt gluténszálainak szerkezetét átalakítsuk, és levegőt juttassunk a tésztába, ezáltal egy rugalmas, puha tésztát kapunk. 5 perc elteltével már érezhető a tészta állagának megváltozása. Ha nagyon úgy érezzük, hogy nem megy ez a technika, akkor jobb híján az is jó lehet, hogy felülről az ökleinket belenyomjuk a tésztába, és csavaró mozdulatokkal félköröket írunk le. Így is levegőt juttatunk a tésztába. Akkor kész a dagasztás, ha a tészta elválik a kezünktől, és ha az ujjunkkal benyomjuk a tészta felületét, az visszaugrik.

Kb. fél óra alatt a duplájára kel. Nyújtsuk ki és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 20 perc alatt készre sül.

Nem lehet elrontani. :)

 

 

süti beállítások módosítása