Ez a pizzatészta receptem alapvetően annyiban tér el a "magyaros" pizzatészta recepttől, hogy tej helyett vízzel készül, és kissé más állagú és ízű tésztát kapunk sütés után.
Akinek már volt szerencséje eredeti olasz pizzát enni, és jobban ízlett neki, mint a magyar pizzériákban kapható vastag tésztájú, mindennel megpakolt verziója, az feltétlenül ezt a pizzatésztát készítse el! Én leginkább főzött paradicsommártással és mozzarellával szeretem, de nyári melegben, vagy ha nagyon sietünk, akkor lehet "csalni" picit. :)
Ebben az esetben én csak olívaolajjal locsolom meg sütés előtt a kinyújtott tésztát, paradicsomszeletekkel rakom körbe, megsózom, megborsozom és megszórom sonkadarabokkal és sajttal. Ennél gyorsabb pizzát nem is kívánhatunk magunknak. :)
Hozzávalók (2 adag vékony tésztájú pizza lesz belőle):
- 250 g liszt
- 1,5 ek. olívaolaj (ha nincs, a sima étolaj is megfelelő)
- fél csomag szárított élesztő
- 1 tk cukor
- kb. 1 tk só (ízlés szerint)
- 150 ml langyos víz
Elkészítés:
Először az élesztőt futtassuk fel a cukros meleg vízben. Ha felfutott, öntsük a kimért hozzávalókhoz. Kanállal addig keverjük, amíg összeáll, majd kezdjük el dagasztani.
A tenyerünk belső felével kezdjük el nyomkodni a tésztát úgy, hogy kissé elnyújtjuk közben. A cél az, hogy a liszt gluténszálainak szerkezetét átalakítsuk, és levegőt juttassunk a tésztába, ezáltal egy rugalmas, puha tésztát kapunk. 5 perc elteltével már érezhető a tészta állagának megváltozása. Ha nagyon úgy érezzük, hogy nem megy ez a technika, akkor jobb híján az is jó lehet, hogy felülről az ökleinket belenyomjuk a tésztába, és csavaró mozdulatokkal félköröket írunk le. Így is levegőt juttatunk a tésztába. Akkor kész a dagasztás, ha a tészta elválik a kezünktől, és ha az ujjunkkal benyomjuk a tészta felületét, az visszaugrik.
Kb. fél óra alatt a duplájára kel. Nyújtsuk ki és tetszés szerinti feltéttel pakoljuk meg. Előmelegített sütőben 180-200 fokon kb. 20 perc alatt készre sül.
Nem lehet elrontani. :)