Elképesztően finom és krémes fagylalt receptet kerestek? Ne keressetek tovább!
Állítólag idén nem lesz ősz, úgyhogy rendezkedjünk be szépen erre, és álljunk neki a fagyigyártásnak! :)
Én laktózmentes verziót készítettem, de akinek nincs ezzel problémája, csinálhatja természetesen "normál" alapanyagokkal.
Hozzávalók (4 főre):
- 400 ml habtejszín (legalább 30%-os)
- 120 ml tej
- 4 tojássásrgája
- 70 g cukor
- 10 g vaníliakivonat (vagy egy vaníliarúd)
Elkészítés:
A tejet és a tejszínt öntsük egy lábosba, és adjuk hozzá a vaníliát. Ha valódi vaníliarúddal dolgozunk, akkor természetesen kaparjuk ki a magokat, de a szárát is tegyük a tejszínes keverékbe. Hevítsük fel, de ne forraljuk, elég gyöngyöznie.
Egy tálban a tojássárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral, és óvatosan, állandó kevergetés mellett öntsük rá a meleg, vaníliás tejszínt, majd az egészet öntsük vissza a lábosba, és újra kezdjük el melegíteni. Vigyázat, ne hagyjuk abba a kevergetést!
Nem kell most sem forráspontig hevíteni a keveréket, az a cél, hogy a tojás kellő hőzekelést kapjon, és besűrűsödjön a vaníliás keverékünk. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy húzzunk az ujjunkkal egy csíkot a fakanálon, és ha megmarad a csík, akkor már elég sűrű, és levehetjük a tűzről.
Hagyjuk teljesen kihűlni, és pár órára tegyük be a hűtőbe. Ha már hűtőhideg, mehet a fagyigépbe, és kész! :)
Figyelem! Nem lehet abbahagyni az evését! :) Ennek tudatában álljatok neki az elkészítésének! :)
Fagyira fel! :)