Rájöttem, a diéta nem nekem való. Időről időre próbálkozom vele, de aki ennyire imád enni és sütni, mint én, minek erőlködjön? :) Így beérem azzal, hogy néha kompenzálok valami diétás sütivel, egyébként meg jöhet minden, ami belém fér, amíg én is beleférek a ruháimba. :)
Imádom a túrót, így a diétás túrótortám után ideje volt egy "igazi", cukros verziót is kreálnom. Nagyon gyorsan elkészül, alig kell hozzá valami, finom, és szép is (persze a díszítésen még van mit csiszolnom)!
Hozzávalók a tésztához (18 cm-es tortaformához):
- 1 tojás
- 50 g cukor
- 35 g liszt
- 25 g vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 250 g túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 vaníliarúd magjai
- pár evőkanál porcukor (ízlés szerint)
- 150 g natúr joghurt
- 1 tasak expressz zselatin fix
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kibéleljük a tortaformát sütőpapírral. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk az olvasztott, kihűlt vajat, majd a lisztet, és az egészet csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk, és óvatosan hozzákeverjük a masszához. A tészta nagyon kevésnek tűnik, és az is, de a cél, hogy egy nagyon vékony tortalapot kapjunk. A habos tésztát egyengessük el a tortaforma alján, és süssük világosra, ez kb. 10-15 perc. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e.
Tegyük félre, hagyjuk teljesen kihűlni! Ezalatt készítsük el a túrókrémet. Egy tálba reszeljük le a citromhéjat, és adjuk hozzá a vaníliarúd kikapart magjait. Ha nincs otthon, akkor két zacskó vaníliás cukorral helyettesítsük, és ez esetben természetesen ennyivel kevesebb porcukrot adjunk hozzá!
A túrót villával áttörjük, és hozzáadjuk a többi alapanyagot is. A cukor tényleg ízlés kérdése, mindenki annyi evőkanállal adjon hozzá, amennyitől édesnek érzi, nekem 2-3 evőkanál elég szokott lenni.
A kihűlt tésztát hagyjuk benne a tortaformában, és egyenletesen terítsük el rajta a túrós masszát.
A díszítéshez bármilyen piros bogyós gyümölcsből készült lekvár jó. Melegítsünk fel 1-2 evőkanálnyit, és tegyük nyomózsákba, vagy zacskóba (ha nincs lekvárunk, akkor fagyasztott erdei gyümölcsöket olvasszunk ki, és cukorral együtt főzzünk szirupot belőlük, majd szűrjük le). Nyomjunk körbe a torta tetején apró pöttyöket, majd fogpiszkálóval húzzuk át az összeset, mintha egy vonallal kötnénk össze őket. Így fogják kiadni a szív formát. Sajnos én dzsemet használtam, és a gyümölcsdarabok miatt nem tudtam szabályos pöttyöket nyomni.
A fixálónak meg kell kötnie, ezért tegyük hűtőbe a tortát legalább 3-4 órára, vagy egy egész éjszakára. Én természetesen nem vártam meg ezt a csodás pillanatot, és nem kötött meg a torta. :) A poharakba történő kanalazásról inkább nem készítettem fotódokumentációt. :) De elfogyott így is. ;)
Nagyon gyorsan, könnyen elkészíthető torta, csak pár hozzávaló kell, és tényleg nagyon finom, próbáljátok ki!
Sütésre fel!
(Ha kekszmorzsával helyettesítitek a tortalapot, akkor sütni sem kell.)