Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Klasszikus piskótatekerecs

Egyszerű, finom, nosztalgikus

2020. július 27. - Eddi konyhája

img_20191021_151346-01.jpeg

Bevallom, eddig azért nem tettem ki a blogomra a piskótatekercsem receptjét, mert nem gondoltam, hogy bárkit lázba hozna, de eddig ahányan kóstolták, annyian kérték el tőlem a receptet, így hát mindannyiunk érdekében megosztom itt. :)

A piskóta nem nagy ördöngösség, mégis sokan panaszkodnak, hogy nem sikerül jól elkészíteniük, mert vagy összeesik, vagy túl száraz lesz, bereped stb. Bizony van néhány dolog, amire oda kell figyelni egy piskóta elkészítésénél, de ha ezeket az apróságokat betartjuk, garantált a siker.

Hozzávalók:

- 6 tojás

- 90 g liszt

- 90 g cukor

- csipet só

- lekvár a töltéshez

 

Elkészítés:

Mindig a forma, jelen esetben a sütőpapíros tepsi előkészítésével kell kezdeni, mert a bekevert piskótatészta minél többet áll, mielőtt a sütőbe kerülne, annál inkább összeesik. Tehát egy lapos tepsit (kb. 60x40 cm) béleljünk ki sütőpapírral, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Három teljesen tiszta edényre lesz szükség. Ügyeljünk rá, hogy teljesen tiszták legyenek, a legapróbb piszok vagy vízcsepp is tönkreteheti a tojáshabot! Az első tálba szitáljuk át a lisztet. A másik két tálban válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk egy csipet sót, a sárgájához a cukrot. Verjük fel a tojásfehérjét keményre, majd a sárgáját fehéredésig keverjük ki a cukorral ugyanazzal a habverővel (fordítva csak akkor, ha teljesen tiszta habverővel verjük fel a tojásfehérjét). Innentől gyorsan kell dolgozni, mert minden másodperccel esik össze a hab. A cukros sárgáját lazítsuk fel a hab felével, és keverjük el a liszttel, nem kell finomkodni. A maradék habbal viszont óvatosan bánjunk, alulról felfelé forgatva a keverőlapátot keverjük el teljesen a tésztával, majd öntsük a sütőpapíros tepsire, és mehet is a sütőbe. A sütőajtót az első 10 percben nem szabad nyitogatni, ettől ugyanis lapos, gumiszerű lehet a piskóta! Kb. 15-20 percig kell sütni, ez a sütőtől is függ. Ha már szép aranysárga, akkor kész, nem kell barnára sütni.

Még melegen húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Ahhoz, hogy a piskótatekercs ne repedjen meg, és kihűlt állapotában is fel tudja venni a tekercs formáját, még melegen fel kell tekerni. Ehhez lehet használni egy tiszta sütőpapírt, de amin sült, annak a  tiszta oldalára téve a piskótát is fel lehet göngyölni, és ebben hagyni, amíg ki nem hűlt. Le is takarhatjuk egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a széle.

18280024_1529786663699138_830700624_n_2.jpg

Nincs más dolgunk mint a kihűlt piskótát széthajtani, bőségesen megkenni lekvárral (nincs rosszabb egy száraz piskótánál, amiből kispórolják a lekvárt). Azzal számoljunk, hogy kell neki némi idő szeletelés előtt, hogy beszívja a lekvárt. Nos, én ezt nem mindig tudom megvárni. :)

img_20191021_150749-01.jpeg

Sütésre fel!

süti beállítások módosítása