Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Tökfőzelék

2019. szeptember 22. - Eddi konyhája

20190804_121126-01.jpeg

Tökszezonban a lehető legjobb, amit tehetünk, hogy tökfőzeléket készítünk. Bár én szezonon kívül is szívesen előkapom a gyalult, fagyasztott tököt egy jó kis főzelékhez. Most a hagyományos, rántásos receptet mutatom!

Hozzávalók (4-5 adag):

- 1100 g gyalult tök (kb. 1500 g-os tök)

- 1 dl étolaj

- kb. 6-8 ek simaliszt

- 1 l tej

- só (ízlés szerint)

- friss kapor

- 1 tk 10%-os ételecet (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tökfőzelékbe szoktam cukkinit is reszelni, és azzal együtt jön ki a fenti 1100 g-os mennyiség, de a klasszikus tökfőzelékbe nem muszáj tenni. Szóval ez ízlés kérdése. Nekem nagy favoritom a cukkinifőzelék, amit keményítővel sűrítek. Ennek a receptjét az alábbi képre kattintva olvashatjátok.

20180908_124013.jpg

Mindig ódzkodtam a rántástól, de lássuk be, a tökben jóformán alig van kalória, így ehhez a  nagy adag főzelékhez rántást adni nem egy durva dolog. Ennél a főzeléknél ez igazán belefér.

A tökfőzelékhez mossuk meg a tököt, majd egy éles késsel vágjuk le a héját. Vágjuk hosszában ketté, és egy kanál segítségével kaparjuk ki a magokat a belsejéből. Az így kapott tökbelsőt reszeljük le egy nagy lyukú reszelőn egy lábosba, amiben a főzeléket fogjuk főzni. Sózzuk meg, és egy pici vizet öntsünk rá. Nem kell sok, mert a töknek magas a víztartalma, amit a só eleve elkezd kioldani. Így lényegében a saját levében fogjuk párolni fedő alatt kb. 10 percig.

Egy másik edényben közben készítsük el a rántást. Ehhez keverjük el az olajat a liszttel csomómentesre, majd közepes lángon kezdjük el pirítani. Vigyázat, mert könnyen meg lehet égetni! Folyamatos kevergetés közben a kikészített egy liter hideg tejet kezdjük hozzáadni, és zárjuk is el a tüzet alatta. A rántás a folyamatos kevergetés közben szépen fel fog oldódni a tejben. Ha ez megvan, a rántásos tejet öntsük a tökre, majd keverjük hozzá a friss, apróra vágott kaprot. Ha csak szárított kaprunk van, akkor azt már az elején adjuk hozzá a tökhöz. Kellően sűrű főzeléket fogunk kapni, de ha túl sűrűnek találjuk, akkor tejjel, esetleg vízzel is lehet még hígítani. A rántással már csak pár percig rotyogtatni. Az ecetet a legvégén kell hozzáadni, amikor már szépen besűrűsödött, nehogy összekapja a tejet. Nekem az 1 teáskanál 10%-os ecet elég a kellő savanykás ízhez, de ízlés szerint lehet kevesebb/több.

20190804_121206-01.jpeg

Számomra ilyen egy tökéletes tökfőzelék. Se hagyma, se tejföl, se pirospaprika, de a kapor nem maradhat el! A feltét lehet bármi, amit szeretünk: virsli, fasírt vagy pörkölt.

Sokan panaszkodnak arra, hogy a főzeléket sosem találják el, mert vagy túl híg, vagy túl sűrű lesz. Nekem sem szokott mindig egyformán sikerülni, ezért a fenti adagok kiindulásnak jók, de azért menet közben is lehet variálni. Lehet kevesebb tejet is hozzáadni, és plusz rántást sem nagy cucc csinálni. Szóval hajrá! Ne hagyjuk kiveszni az étkezésünkből ezt a hungarikumot. :)

Főzésre fel!

süti beállítások módosítása