Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Tepertős pogácsa

A legjobb, ami a tepertővel történhet

2017. május 21. - Eddi konyhája

p1012908.jpg

A sajtos és túrós pogácsa mellett a tepertős pogácsa a nagy kedvencem. És olyan ez is, mint a keksztekercs vagy az ischler, nem érdemes venni, mert ha igazán finomat akarunk enni, azt bizony nekünk kell elkészítenünk.

Tepertős pogácsát nem nehéz csinálni, mint ahogy egyébként se nehéz pogácsát sütni. Egy sima kelt tészta, amit a magas zsiradéktartalom miatt nagyon könnyű összedolgozni, és hamar meg is sül. Csak arra kell vigyázni, hogy 4-5 darab elfogyasztása után gondolkodjunk el, otthon van-e a magyarok legjobb barátja a bajban: a jó öreg Bila-Git. :)

Hozzávalók (1 nagy tepsire):

- 150 g tepertő

- 250 g liszt

- 20 g vaj

- 1 zacskó porélsztő

- 1 dl tej

- 1 tk cukor

- 1 tojás sárgája

- 1 ek tejföl

 - 1-2 tk só (ízlés szerint)

Elkészítés:

Daráljuk le a tepertőt, én úgy szeretem, ha nem teljesen pépes. A sóval elkevert lisztben morzsoljuk el a vajat, a cukros, langyos tejben pedig futtassuk fel az élesztőt, majd a darált tepertővel és a többi alapanyaggal együtt kezdjük el dagasztani a tésztát. Ne ijedjünk meg attól, hogy túl zsíros a tészta, ennek bizony ilyennek kell lennie. Takarjuk le, és kelesszük 1  órán át.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Alaposan belisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, és tetszőleges átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a pogácsákat. Én most laposabb és kisebb pogácsákat akartam, ezért olyan picik a képen látható pogik. A tetejüket vagdossuk be, egy igazi tepertős pogácsának nem sima a teteje. :)

Tegyük a pogácsákat sütőpapíros tepsire, és süssük kb. 15-20 percig, amíg szép színt kapnak. Ez függ a sütőtől is.

p1012902.jpg

Tökéletes sör- vagy borkorcsolya baráti összejövetelekre, remek kísérője a pálinkának is. :) Gyorsan megvan, nem lehet elrontani, ízletes és szinte mindenki szereti.

p1012910.jpg

Ha tudtok igazán finom tepertőt beszerezni, akkor hajrá, hozzá is lehet látni a pogigyártáshoz.

Sütésre fel!

 

 

süti beállítások módosítása