Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Almás, párolt lilakáposzta

A lilakáposzta legnagyszerűbb felhasználási módja, ha párolt káposztát készítünk belőle

2016. november 06. - Eddi konyhája

received_1331464890197984_2.jpg

Imádom a párolt lilakáposztát! :) Sokféleképpen lehet ízesíteni, és nagyon sokféle ételt fel lehet dobni vele: adhatjuk hurka mellé, de remekül illik a vörös húsokhoz és a kacsához is, vagy akár a libához. Egészséges, könnyen elkészíthető és isteni finom. 

Sokféle receptet lehet találni az elkészítésével kapcsolatban, de én kikísérleteztem egy olyan verziót, ami illik a fent felsorolt húsok mindegyikéhez. Én a viszonylag enyhébb ízesítést szeretem, amikor sem az ecet, sem az édesség nem túl bántó benne, hanem érezni a lilakáposzta remek ízét.

Hozzávalók:

- 1 közepes méretű lilakáposzta

- 2 fej vöröshagyma

- 3-4 db közepes méretű alma

- étolaj

- 4 tk cukor

- 2-3 tk só (ízlés szerint)

- bors (ízlés szerint)

- 2-3 ek balzsamecet (ízlés szerint)

- kb. 1,5 dl víz

Elkészítés:

A hagymákat vágjuk félbe, majd karikázzuk fel. Olajon kezdjük el pirítani, és szórjuk meg cukorral, hogy karamellizálódjon.

img1478380588453_2.jpg

Amíg pirul a hagyma, vágjuk negyedekre a lilakáposztát, távolítsuk el a torzsáját, majd szeleteljük fel, és borítsuk rá a karamellizált hagymára.

img1478380547679_2.jpg

Tegyük rá a sót és a borsot, öntsünk rá kb. 1,5 dl vizet, keverjük át és fedjük le. Addig pároljuk a káposztát, amíg meg nem puhul, ehhez kb. 1 óra kell. Félidőnél adjuk hozzá a meghámozott, kimagozott és apróra vágott almákat és a balzsamecetet. Minden ízesítőt apránként adjuk hozzá, és kóstolgassuk közben az ételt, mert a balzsamecetek sem egyformák, és ízlésünk szerint adagoljuk hozzá. Szükség esetén a vizet is pótolni kell.Ha már teljesen puha a káposzta, vegyük le a fedőt, és pároljuk el a felesleges folyadékot.

Én hurkával szeretem a legjobban, de mivel maradt még belőle, ma karajt sütök hozzá. :) Ha csirkével esszük, diétás köretnek is tökéletes! 

Próbáljátok ki, mert nagyon finom!

received_1331464840197989_2_2.jpg

süti beállítások módosítása