Azt hiszem, eddig ennek a zabpelyhes keksznek a receptjét kérték el tőlem a legtöbben, mivel nincs ember, akinek ez ne ízlene! Volt alkalmam kikísérletezni a tökéletes tésztareceptet, hiszen rengetegszer sütöttem már meg ezt a kekszet. Szinte bármivel kombinálható, amit szeretünk, és ha csak az alaptésztát sütjük meg, akkor is finom lesz a végeredmény! Tízóraira, uzsonnára vagy csak úgy... a lényeg, hogy süssük meg! :)
Aki nem szereti a zabpehely ízét, szintén próbálja ki, mert nem lehet benne érezni, különösen akkor nem, ha plusz ízekkel kombináljuk az alaptésztát.
Fontos tudni, hogy ha valóban ropogós kekszet szeretnénk, akkor a finomított lisztet ne cseréljük le teljes kiőrlésűre, a cukrot pedig mézre, mert megváltozik a keksz állaga. De természetesen mindezek ellenére az egészség jegyében dönthetünk úgy is, hogy ezekkel készítjük. A kukoricakeményítő szintén a ropogós állag miatt kell, de elhagyható, az ízén nem fog változtatni, ebben az esetben természetesen liszttel kell pótolni.
Na de lássuk végre a receptet! :)
Hozzávalók (kb. 30 darabra):
- 80 g liszt
- 20 g kukoricakeményítő
- 150 g zabpehely
- 1 tojás
- 150 g olvasztott vaj
- 80 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 kk fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kk szódabikarbóna vagy sütőpor
- 1 csipet só
Ez az alaptészta. Tetszés szerint tehetünk bele étcsokoládét, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, kókuszreszeléket is.
Elkészítés:
Minden hozzávalót kimérünk. A száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük.
Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojást, és ha van, az egyéb ízesítőket (pl. csokit).
Jól elkeverjük a tésztát. Eléggé ragacsos lesz a végeredmény, de ilyennek kell lennie.
A tepsibe tegyünk sütőpapírt, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Enyhén vizezzük be a kezünket, és gyúrjunk kis gombócokat a tésztából, és 5 centis távolságra tegyük egymás mellé a tepsibe.
Ezután az ujjainkkal nyomkodjuk meg őket, hogy kekszformát kapjuk.
Tegyük be a sütőbe, és kb. 20 perc alatt 180 fokon süssük készre. Érdemes figyelni sütés közben, nehogy megégjen.
Ha jól záródó fémdobozba tesszük, hosszú ideig eláll... elállna, ha nem lenne ilyen finom, és nem fogyna el még aznap! :)
Sütésre fel! :)