Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Vargányás, mustáros karajcsíkok

Ez egy igazán egyszerű, könnyen elkészíthető recept, ha unjuk már a szokásos ízeket.

2016. augusztus 29. - Eddi konyhája

20161001_124748_2.jpg

Már a gondolattól is rosszul lettem, hogy megint csirkét süssek, ezért elkezdtem agyalni, mit hozhatnék ki gyorsan a sertéskerajból. Se pepecselni, se órákat tölteni a konyhában nem volt kedvem.

Csak pár hozzávaló, kevés munka, az eredmény: egy isteni sertéstokány. A szárított vargánya talán luxusnak hangzik, de csak egyszer kell hozzájutni, és sokáig elég. 3 éve vettem egy zacskóval, amit egy befőttes üvegbe tettem, hogy ne veszítsen az aromájából. Csak egy kevés kell belőle, isteni ízt ad a pörkölteknek, sertéshúsoknak, raguknak. Ha nem jutunk hozzá, sebaj, akkor egy sima mustáros tokányt kapunk, ami szintén nagyon finom.

Hozzávalók (3-4 adag):

- 6 szelet karaj (kissé kiklopfolva)

- 3 nagyobb gerezd fokhagyma

- étolaj

- egy kisebb fej vöröshagyma

- 2 teáskanál édes, magos mustár (ennek hiányában a sima mustár is megteszi)

- egy marék szárított vargánya

- kb. 2 evőkanál liszt

- só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A húsokat vékony csíkokra vágjuk, és tálba tesszük. A fokhagymákat megpucoljuk, lereszeljük, és a mustárral együtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük és hagyjuk pácolódni.

Ezalatt a szárított vargányát áztassuk vízbe. Fel fog puhulni, a víznek pedig át fogja adni az ízét, ezért azt semmiképp se öntsük majd ki!

20161001_112407_2.jpg

A vöröshagymákat félbe, majd karikákra vágjuk, és sózás nélkül elkezdjük pirítani az olajon.

20161001_113108_2.jpg

A vöröshagymának van némi cukortartalma, ezért ha nem sózzuk meg, elkezd karamellizálódni. Egy teáskanál cukrot is adjunk hozzá a tökéletes, karamelles íz érdekében. Ez talán furcsának tűnhet, de remek ízt ad a húsnak, és nem lesz tőle édes az étel. Így kell kinéznie pirítás után:

20161001_114028_2.jpg

Ennél a pillanatnál adjuk hozzá a húst, és kezdjük el lepirítani addig, amíg el nem fő a leve. A vargányából nyomkodjuk ki a vizet, majd vágjuk össze.

20161001_114601_2.jpg

A fennmaradó levével együtt adjuk hozzá a húshoz. Keverjük jól össze, és az egészet hintsük meg liszttel, újra keverjük el, és öntsük fel annyi vízzel, ami kissé ellepi. Legalább 40-45 percig  főzzük alacsony lángon, vagy amíg meg nem puhul. Közben nem kell rá figyelni, csak időnként keverjük meg, és kóstoljuk meg a szaftot, szükség szerint még ízesíthetjük. Ha túl hamar besűrűsödne, öntsük fel pici vízzel, amíg a hús is készre puhul.

Én krumplipürét készítettem hozzá köretnek, de szerintem a tészta, a sült krumpli vagy a rizs is jó választás lehet. Próbáljátok ki, nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon finom!

Főzésre fel! :)

20161001_124819_2.jpg

süti beállítások módosítása