Már a gondolattól is rosszul lettem, hogy megint csirkét süssek, ezért elkezdtem agyalni, mit hozhatnék ki gyorsan a sertéskerajból. Se pepecselni, se órákat tölteni a konyhában nem volt kedvem.
Csak pár hozzávaló, kevés munka, az eredmény: egy isteni sertéstokány. A szárított vargánya talán luxusnak hangzik, de csak egyszer kell hozzájutni, és sokáig elég. 3 éve vettem egy zacskóval, amit egy befőttes üvegbe tettem, hogy ne veszítsen az aromájából. Csak egy kevés kell belőle, isteni ízt ad a pörkölteknek, sertéshúsoknak, raguknak. Ha nem jutunk hozzá, sebaj, akkor egy sima mustáros tokányt kapunk, ami szintén nagyon finom.
Hozzávalók (3-4 adag):
- 6 szelet karaj (kissé kiklopfolva)
- 3 nagyobb gerezd fokhagyma
- étolaj
- egy kisebb fej vöröshagyma
- 2 teáskanál édes, magos mustár (ennek hiányában a sima mustár is megteszi)
- egy marék szárított vargánya
- kb. 2 evőkanál liszt
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A húsokat vékony csíkokra vágjuk, és tálba tesszük. A fokhagymákat megpucoljuk, lereszeljük, és a mustárral együtt a húshoz adjuk. Sózzuk, borsozzuk, elkeverjük és hagyjuk pácolódni.
Ezalatt a szárított vargányát áztassuk vízbe. Fel fog puhulni, a víznek pedig át fogja adni az ízét, ezért azt semmiképp se öntsük majd ki!
A vöröshagymákat félbe, majd karikákra vágjuk, és sózás nélkül elkezdjük pirítani az olajon.
A vöröshagymának van némi cukortartalma, ezért ha nem sózzuk meg, elkezd karamellizálódni. Egy teáskanál cukrot is adjunk hozzá a tökéletes, karamelles íz érdekében. Ez talán furcsának tűnhet, de remek ízt ad a húsnak, és nem lesz tőle édes az étel. Így kell kinéznie pirítás után:
Ennél a pillanatnál adjuk hozzá a húst, és kezdjük el lepirítani addig, amíg el nem fő a leve. A vargányából nyomkodjuk ki a vizet, majd vágjuk össze.
A fennmaradó levével együtt adjuk hozzá a húshoz. Keverjük jól össze, és az egészet hintsük meg liszttel, újra keverjük el, és öntsük fel annyi vízzel, ami kissé ellepi. Legalább 40-45 percig főzzük alacsony lángon, vagy amíg meg nem puhul. Közben nem kell rá figyelni, csak időnként keverjük meg, és kóstoljuk meg a szaftot, szükség szerint még ízesíthetjük. Ha túl hamar besűrűsödne, öntsük fel pici vízzel, amíg a hús is készre puhul.
Én krumplipürét készítettem hozzá köretnek, de szerintem a tészta, a sült krumpli vagy a rizs is jó választás lehet. Próbáljátok ki, nem kell hozzá sok minden, mégis nagyon finom!
Főzésre fel! :)