Ha utáljátok a vajkrémeket, és féltek a tortasütéstől, akkor ez a recept kell nektek! Egyszerű, finom és szép is.
Ha minden lépést betartotok, nem fogjátok elrontani. Amit viszont már az elején fontos tudnotok: minden krémes tortához idő, tehát türelem kell. Mindennek teljesen ki kell hűlnie, mielőtt összeállítjátok a tortát, és az is jót tesz neki, ha a hűtőben áll pár órát, ezért a legjobb, ha már előző nap este készen vagytok az összeállítással..
Először a krémet kell elkészíteni, hogy elkezdjen hűlni, amíg megsül a tortalap.
Hozzávalók a krémhez (18 cm-es tortához):
- 1 csomag csokis pudingpor
- 3 dl tej
- 2-3 ek cukor (ízlés szerint)
- 100 g étcsokoládé
- 50 g vaj
Elkészítés:
A pudingot szokásos módon kell el készíteni a tejjel és cukorral, azért kevesebb a tej, mint normál esetben, mert sűrűbb állagra van szükségünk. Amíg még forró a puding, tegyük bele a vajat és a kockákra tördelt csokit, amik így felolvadnak. Keverjük jól el a krémet, és tegyük félre, amíg szobahőmérsékletűre hűl, ezután tegyük be a hűtőbe tovább hűlni Ezalatt elkészíthetjük a piskótát.
Hozzávalók a tortalaphoz (18 cm-es tortaformához):
- 4 db tojás
- 13 g kakaópor
- 87 g liszt
- 80 g kristálycukor
Elkészítés:
A tortaformát vajazzuk ki, és lisztezzük be, a sütőt melegítsük elő 180 fokra. A kakaóport keverjük össze a liszttel, majd szitáljuk át. Ez azért fontos, mert így lesz könnyű a piskóta. A tojásokat válasszuk ketté, a sárgáját verjük habosra a cukorral, majd csomómentesre keverjük el a kakaós liszttel. A fehérjékből egy csipet sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan, több részletben forgassuk bele a kakaós masszába.
Öntsük bele a tortaformába, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Sütőtől függ a sütési idő, kb. 30 perc. Azt javaslom, tűpróbával ellenőrizzétek a tésztát, és csak akkor süssétek tovább, ha nyers a közepe. Ha már nem tapad rá a tészta a fogpiszkálóra, akkor kész! Fontos, hogy az első 10 percben nem szabad nyitogatni a sütőt, mert összeeshet a piskóta.
Ha kihűlt a tészta, vágjuk 3 részre, és
Kenjük meg a krémmel úgy, hogy jusson a tetejére és az oldalára is.Ha nincsenek profi eszközeink, akkor egy nagy kés vagy keverőlapát is megteszi.
Egy kevés csokoládéreszelék a tetejére, és már kész is. Szerintem így a legszebb, a maga egyszerűségében.
Ha alkalomra sütjük a tortát, bármi egyébbel is díszíthetjük, én egyszer különféle csokoládékkal díszítettem, de bármit tehettek a tetejére, mert ez egy "alapdarab".
Sütésre fel!:)