A túrós batyut (túrós táskát) szinte mindenki szereti. Sajnos azonban a boltban kapható legtöbb túrós batyunak vagy a tésztája rossz minőségű, vagy kevés benne a túrós töltelék.
Az én túrós batyum nem leveles, hanem kelt tésztából készül, ettől lesz finom, puha az állaga.
Hozzávalók:
- 500 g simaliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 púpozott ek cukor
- 1 csipet só
- 7 g instant élesztő + 1 tk cukor
- 80 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 250 g félzsíros tehéntúró
- 1 ek tejföl (lehet joghurt is)
- 2 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kisebb citrom reszelt héja
Szükség lesz még 1 tojásra a kenéshez, és ha valaki szereti, akkor mazsola is mehet bele.
Elkészítés:
A kelt tésztát a szokásos módon készítsük el: a langyos tejben az 1 teáskanál cukor hozzáadásával futtassuk fel az élesztőt. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és addig dagasszuk a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz, és elválik a kezünktől, majd hagyjuk 1 órán át kelni.
A túrót törjük át villával, és keverjük össze a többi hozzávalóval. A megkelt tésztát osszuk 8 egyenlő részre, és formázzuk négyzet alakúra őket. A kis négyzetek közepére tegyünk a túrós töltelékből, majd a széleket az ujjunkkal csípjük össze, hogy batyuformát kapjunk. Kenjük meg a batyuk tetejét tojással, és pihentessük, amíg előmelegszik a sütő.
180 fokon 25-30 percig kell sütni, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha kihűlt, mehet a tetejükre egy kevés porcukor.
Sütésre fel! :)