Könnyen, gyorsan, olcsón - így is lehet sütni-főzni.

Eddi konyhája

Túrós batyu

2016. augusztus 28. - Eddi konyhája

img_20160424_180736.jpg

A túrós batyut (túrós táskát) szinte mindenki szereti. Sajnos azonban a boltban kapható legtöbb túrós batyunak vagy a tésztája rossz minőségű, vagy kevés benne a túrós töltelék. 

Az én túrós batyum nem leveles, hanem kelt tésztából készül, ettől lesz finom, puha az állaga.

Hozzávalók:

- 500 g simaliszt

- 2,5 dl langyos tej

- 1 tojás

- 1 púpozott ek cukor

- 1 csipet só

- 7 g instant élesztő + 1 tk cukor

- 80 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

- 250 g félzsíros tehéntúró

- 1 ek tejföl (lehet joghurt is)

- 2 ek cukor (ízlés szerint lehet több is)

- 1  cs vaníliás cukor

- 1 kisebb citrom reszelt héja

Szükség lesz még 1 tojásra a kenéshez, és ha valaki szereti, akkor mazsola is mehet bele.

Elkészítés:

A kelt tésztát a szokásos módon készítsük el: a langyos tejben az 1 teáskanál cukor hozzáadásával futtassuk fel az élesztőt. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, és addig dagasszuk a tésztát, amíg rugalmas és sima lesz, és elválik a kezünktől, majd hagyjuk 1 órán át kelni.

A túrót törjük át villával, és keverjük össze a többi hozzávalóval. A megkelt tésztát osszuk 8 egyenlő részre, és formázzuk négyzet alakúra őket. A kis négyzetek közepére tegyünk a túrós töltelékből, majd a széleket az ujjunkkal csípjük össze, hogy batyuformát kapjunk. Kenjük meg a batyuk tetejét tojással, és pihentessük, amíg előmelegszik a sütő.

180 fokon 25-30 percig kell sütni, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha kihűlt, mehet a tetejükre egy kevés porcukor. 

Sütésre fel! :)

süti beállítások módosítása