
Ez a recept hirtelen jött ötlet volt, mert elég sok cukkini gyűlt fel a hűtőmben. Gondoltam, a cukkinifőzelék, a töltött és grillezett cukkinik után jöhet valami más.
Ebben a receptben az a nagyszerű, hogy szabadon kombinálható bármivel, amit otthon a hűtőben találunk és szeretünk.
Hozzávalók:
- 1 nagy cukkini, vagy két kis méretű
- 2 M-es méretű tojás
- 300-400 g liszt (vagy amennyit felvesz)
- 1 kis fej lilahagyma (lehet újhagyma is)
- 4 szelet sonka
- egy marék reszelt parmezán
- egy marék reszelt trappista
- só, bors ízlés szerint
Tudom, sokan nem szeretik az ilyen szöveget, hogy "liszt, amennyit felvesz"... De mit lehet tenni, ha nincs két egyforma cukkini és két egyforma tojás. :)
Elkészítés:
A cukkinit le kell reszelni, besózni, és 10 percet állni hagyni, hogy levet eresszen. Ezután alaposan nyomkodjuk ki a levét, és tegyük egy nagy tálba. A tojásokat enyhén verjük fel, adjuk hozzá, majd a többi alapanyaggal együtt keverjük össze. A lisztet ki sem kell mérni (a 300-400 g csak irányadó mennyiség), mert addig kell hozzá adagolni a masszához, amíg nedves, de már formázható állagot kapunk, körülbelül olyat, mint egy fasírt esetében.
Melegítsünk kevés olajat egy tapadásmentes serpenyőben, és két kanál segítségével adagoljunk bele tenyérnyi lepényeket. Kb. 2-3 percig süssük mindkét oldalukat közepes lángon.
Lehet reggeli, ebéd, vacsora, köret, főzelékfeltét vagy főétel is akár.

Bármit tehetünk bele ízlésünknek megfelelően, de a sajtot nem érdemes kihagyni, attól lesz igazán ütős.
Sütésre fel! :)